Michel u Sarajevu: BiH treba ispuniti 14 kriterija

Michel u Sarajevu: BiH treba ispuniti 14 kriterija Foto: Armin Durgut/Pixsell

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak u Sarajevu da se moraju ubrzati europske integracije zapadnog Balkana kroz proces geopolitičke zajednice, dok je vlasti BiH pozvao da provedu 14 ključnih prioriteta što uključuje i izbornu reformu u toj zemlji.

Mi moramo naći način kako bi ubrzali proces europskih integracija. Vrijeme je za jedan novi zamah u EU. Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata, rekao je predsjednik Europskog vijeća.

On je u petak u kasnim popodnevnim satima stigao u Sarajevo gdje se susreo s dvojicom članova Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, dok se Željko Komšić nalazi na rehabilitaciji nakon što je podvrgnut operativnom zahvatu kralježnice.

Michel je dodao kako će se na zasjedanju Europskog vijeća u lipnju razgovarati o integracijama zemalja nečlanica posredstvom geopolitičke zajednice. To podrazumijeva da bi se zemlje nečlanice postupno uključivale u određene sektore zajedno sa zemljama EU-a nakon što ispune postavljene kriterije, a ne da se čeka punopravno članstvo.

Ta geopolitička zajednica, format ili platforma, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa europskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU, rekao je Michel.

Od vlasti BiH je izrazio očekivanje da će ispuniti 14 ključnih prioriteta. Europska komisija je nakon predaje odgovora na upitnik sastavila 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status s EU. Među njima je i izborna reforma.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izrazio je pak očekivanje da će EU reducirati taj popis od 14 kriterija na pet kako bi BiH što prije dobila kandidacijski status što bi ohrabrilo sve strane u BiH.

To bi bila nova dinamika koja bi govorila o novim očekivanjima i novoj nadi za EU. Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada. Kretanje prema EU se treba rješavati konsenzusom i modelirati neke stvari, rekao je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao je kako je u razgovoru predsjednika Europskog vijeća zamolio da BiH što prije dobije kandidacijski status.

Po najavama, Michel će se sutra ujutro susresti s predsjednicima vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarao o prijeporima oko održavanja općih izbora najesen.

Čelnik HDZ-a BiH rekao je u petak kako će europskog dužnosnika izvijestiti o opstrukcijama bošnjačke strane u izbornoj reformi. Nije isključio mogućnost potpisivanja izjave o izbornoj reformi i održavanju općih izbora kako bi se otklonili prijepori koji postoje jer su izbrisane određene odredbe Izbornog zakona BiH te spriječilo preglasavanje Hrvata.

Michel je u posljednja dva dana posjetio Srbiju i Albaniju gdje je razgovarao s vodećim dužnosnicima o procesu europskih integracija.

 
index Instagram400x230 youtube