Na čapljinskoj veletržnici nezadovoljni i proizvođači i nakupci: "Stanje je katastrofalno" [video]

Na čapljinskoj veletržnici nezadovoljstvo proizvođača, ali i nakupaca.

Proizvođači nezadovoljni otkupnom cijenom trešanja i jagoda u veleprodaji, koja se kreće oko 3 marke po kilogramu, dok je u trgovinama od 5 do 7 maraka. Kad se zbroji uloženi trud i novac, zarada za proizvođače je minimalna, pa mnogi poručuju da je upitno hoće li se nastaviti baviti poljoprivredom.

- Oni samo cijene sebe i njihov džep. Onaj tko proizvodi, taj najmanje ima. Lopovi uvezoše sve. Najavljuju da će sadnice biti duplo skuplje, tako da ne znam hoću li se uopće više baviti ovim poslom. Lopovi uvezoše sve. Nama se ne isplati ništa proizvoditi niti raditi - kaže proizvođač Ismet Ćesić iz Počitelja kod Čapljine za Novu BH.

Nisi najzadovoljniji ni kupci koji na veletržnicu u Čapljini dolaze iz cijele BiH.

Kupac Nazif Mehičić iz Tuzle ističe da je prodaja na tamošnjoj tržnici sve lošija, a kupaca sve manje. Nekada je u nabavu voća i povrća dolazio četiri puta tjedno, a sada jednom.

- Stanje je katastrofalno i za proizvođače i za nas koji prodajemo. Ovo je nemoguće više ni prodavati ni kupovati. Ljudi koji proizvode, toliko su im podigli ta đubriva, da oni nemaju nikakva računa ovo raditi. A mi koji prodajemo, nema tu količina da se prodaju. Puno svijet ide iz države. I treba da ide, što je točno. Ovdje nema opstanka - govori ovaj kupac.

Poljoprivreda u nikad gorem stanju. U bescjenje se daju brojne poljoprivredne kulture, a cijena svaki dan opada.

- Svaki dan cijena krumpira opada za 10 feniga. Sama drvena gajba je 1,5 KM. To je nesnošljivo. Ako se nešto ne poduzme, definitivno dogodine nećemo raditi ništa - kaže Jozo Bradvica, poljoprivrednik iz Veljaka kod Ljubuškog.

A pomoći može jedino država.

 
index Instagram400x230 youtube