Od Federalnog parlamenta zatražena hitna sjednica zbog situacije u poljoprivredi

Nakon sastanka predstavnika vlasti FBiH i poljoprivrednika zaključeno je da Parlament FBiH treba hitno održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji u poljoprivredi.

U zaključku se, između ostalog, navodi da se sjednica mora održati u roku od sedam dana.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur rekao je kako zahtijevaju hitnu reakciju na stanje u poljoprivredi.

- Cijene goriva su otišle jako visoko, gnojiva za 300 posto. Činjenica je da doslovno sve zemlje uvode ograničenja i restrikcije za plasman svojih proizvoda - napomenuo je Džubur i upozorio da agrorokovi istječu, prenosi Oslobođenje.

Husnija Kudić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uvjerava da nema razloga za paniku.

- Imamo izvanredni režim s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo. Robnim rezervama je naloženo da osiguraju po 50 litara dizela za poljoprivredne proizvođače. Nije vrijeme za paniku. Poljoprivredni proizvođači su stabilni, vješti i imaju opremu. Činit ćemo ovaj sektor održivijim. Ponudit ćemo rješenja koja ćemo usuglasiti s poljoprivrednim proizvođačima - naveo je Kudić.

Dubravko Vukojević, potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH, izjavio je kako ima prostora da se pomogne poljoprivreda, odnosno da se održi trenutna razina, javlja Radio Sarajevo.

- Nisam optimist da ćemo povećati proizvodnju u ovim teškim trenucima, ali da se, ako je moguće, zadrži ovo što trenutno imamo - rekao je Vukojević.

Dubravko_Vukojević.jpg

Nedžad Bićo iz Udruge poljoprivrednika FBiH je apelirao na predsjedavajućeg Zaimovića da realizira donesene zaključke.

 
index Instagram400x230 youtube