Supruga gradonačelnika Trebinja bez ikakvih prihoda gradi solarne elektrane vrijednosti oko 450 tisuća maraka

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine prije par dana objavilo je imovinske kartone izabranih službenika nakon potvrde mandata nakon lokalnih izbora 2020. godine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pored plaće koju prima kao prvi čovjek grada, vrijednosti 38 tisuća maraka na godišnjoj razini, skromnog vozila, i kredita u banci, nema dodatnih prihoda i još izdržava peteročlanu obitelj, suprugu i troje djece.

Tako pokazuje imovinski karton, odnosno podaci prijavljene imovine gradonačelnika. Na temelju ovog kartona njegova supruga, Sofija Ćurić nema apsolutno nikakvih primanja.

Međutim, čak je i gradonačelnik u studenom prošle godine izjavio da je njegova supruga zaposlena u privatnom sektoru, odnosno tvrtki„Dimeks Spring Air“ koja je, prema podacima sa portala Akta.ba, samo u prošloj godini, od ERS-a i HET-a putem natječaja dobila oko 417.400 maraka javnog novca sa PDV-om.

Na temelju imovinskog kartona, reklo bi se da supruga u spomenutoj tvrtki volontira, odnosno da ne prima plaću. Sa 0 KM godišnjih prihoda supruga gradonačelnika uspjela je da sa tvrtkom čiji je vlasnik (XT Company) započne gradnju dvije male solarne elektrane na području općine Bileća, javlja Spin info.

Prihodi tvrtke “XT Company” su u 2020. godini iznosili svega 2.984 KM.

Postavlja se pitanje odakle tvrtki s jedva 3 000 KM prihoda godišnje čak 264 000 eura za izgradnju solarnih elektrana, koliko je cijena njihove izgradnje prema procjeni firme “Etmaks” iz Banje Luke.

“Ćurić tvrdi da njegova supruga već 15 godina radi u privatnom sektoru te da se za potrebe izgradnje dvije solarne elektrane kreditno zadužila. Međutim, on javnosti nije rekao koliko i kakvo je kreditno zaduženje u pitanju”, piše portal Direkt, u tekstu iz studenog 2020. godine.

Zanimljivo je i to da su tvrtke „Dimeks Spring Air“ u kojoj Sofija Ćurić radi i “XT Company” čiji je vlasnik, registrirane na istoj adresi, Rastoci bb, Trebinje.

Postavlja se pitanje na temelju čega je Sofija Ćurić kreditno sposobna, i ako je podigla kredit za izgradnju malih solarnih elektrana, kako tvrdi gradonačelnik, zbog čega taj kredit nije evidentiran u imovinskom kartonu koji je SIP objavio?

SIP sankcionira samo one koji ne dostave izjave, dok ne ulazi u sadržaj istih. Ne postoji primjeren mehanizam za provjeru točnosti imovinskih kartona, kažu iz Transparency international-a.

 
index Instagram400x230 youtube