Zahuktan proces digitalizacije u BiH: Gdje su u tome mediji iz Hercegovine?

Nakon što je nedavno Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) objavila prvi Javni poziv za dostavljanje zahtjeva pružatelja audiovizualnih medijskih usluga (AVM) za pristup otvorenom Multipleksu D, u svih devet digitalnih regija za pokrivenost digitalnim televizijskim signalom u javnost su procurile informacije koje su se televizije prijavile i koje su dobile dozvole za emitiranje tv programa u BiH.

Hercegovačkih medija ni na mapi

Prema neslužbenim informacijama, 14 televizija je konkuriralo na objavljeni poziv RAK-a. To su: Al Jazeera, OBN , O KANAL, HAYAT, ATV, K3, NOVA BH, PRVA BH, UNA TV, TVTK (TV Tuzlanske županije), MTV IGMAN, HIT TV (Brčko) i TV ARENA (Bijeljina). Od svih nabrojanih, niti jedna nema sjedište na područje Hercegovine.

Od nabrojanih, Al Jazeera je odbijena, jer je tražilo emitiranje u samo dvije od devet digitalnih regija (Mostarskoj i Sarajevskoj).

DVB-T2 u Sarajevu

Usto, proteklih dana je pokrenut je postupak pokretanja DVB-T2 test signala u Sarajevu, a na kojem radi tvrtka Team media d.o.o. Iz ove tvrtke su se pohvalili da je "postavljen prvi DVB-T2 odašiljač u Bosni, Sarajevo-Grdonj CH28".

Kako su naveli, na tom kanalu gledatelji će moći pratiti O KANAL, ATV, HAYAT, BN, PRVA BH, NOVA BH, UNA TV, K3, OBN, MTV IGMAN, RTVTK I HIT TV.

 

 
index Instagram400x230 youtube