Izaslanstvo UNDP-a u posjetu Zapadnohercegovačkoj županiji

U službenom nastupnom posjetu Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u utorak je boravio zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stephen Kinloch Pichat, u pratnji voditeljice Ureda UNDP-a u Mostaru Božene Kaltak i suradnika.

Tom prigodom predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić upoznao je goste s osnovnim podacima o Županiji naglasivši da ZHŽ, prema statističkim podacima, spada u razvijenije županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vlade ZHŽ-a.

“Većina problema koji muče ovu zemlju kod nas ne postoji jer nemamo etničkih tenzija i konflikata. Naša tiha borba je na relaciji Federacija i država, jer zaboravljeni smo u raspodjeli javnih prihoda, čime nismo zadovoljni i gdje tražimo promjene”, kazao je Ćosić.

Istaknuo je jako dobru suradnju s UNDP-om, dodavši kako se nada da će tako biti i ubuduće.

Pichat je zahvalio na dobrodošlici, naglasivši da je ovo njegov prvi posjet ZHŽ-u te dodao da želi na licu mjesta upoznati institucije s kojima surađuju.

“Drago mi je da mogu reći da nemamo nikakve primjedbe na našu dosadašnju suradnju”, istaknuo je Pichat, dodavši kako postoji dosta izazova i veliki broj mogućnosti koji se mogu ostvariti i gdje se suradnja može proširiti.

Ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije Ivan Jurilj dao je pregled dosadašnje suradnje ZHŽ-a s UNDP-om, kao i prijedloge za proširenje te suradnje.

Jurilj je posebno istaknuo suradnju ZHŽ-a s UNDP-om na projektima izrade Strategije razvoja Zapadnohercegovačke županije za razdoblje 2021. – 2027. godine, zatim Projekt energetske učinkovitosti, Digitalizacija obrazovnog sustava, projekt Via Dinarica, razvoj kapaciteta za strateško planiranje, kao i projekt EU4Agri. On je naglasio i veoma intenzivnu suradnju s Uredom OESS-a u Mostaru.

Na sastanku je istaknuto da su turizam i zaštita okoliša područja gdje postoji mogućnost značajnije suradnje. Kada je u pitanju obrazovanje rečeno je kako postoji potreba za opremanjem kabineta za specifična zanimanja u strukovnom obrazovanju, rad s nastavnim kadrom, kao i povezivanje obrazovnih ustanova s privatnim sektorom.

Naglašen je i problem upravljanja otpadom čija sanacija trenutno iziskuje ogromne troškove.

“Kao i svugdje oko nas, i mi imamo problem iseljavanja mladih ljudi, zbog čega nam je cilj ovdje stvoriti uvjete za razvoj pozitivnog poduzetničkog ambijenta, kako bismo povećali zaposlenost i zadržali mlade ljude da ostanu ovdje. Uzalud nam razvijeno poduzetništvo, zaštita okoliša i priroda, ako nemamo ljudi onda je sve drugo uzalud”, rekao je Ćosić.

 
index Instagram400x230 youtube