U Zapadnoj Hercegovini manje od 10 posto cijepljenih, najviše u Ljubuškom

U ŽZH koji broji 94.000 stanovnika prvu vakcinu protiv Covida-19 primilo je 8.511 osoba, a drugu dozu 7.914 osoba, dok je treću vakcinu primila samo jedna osoba, što govori da statistički gledano imunizaciju nije steklo ni 10 posto stanovništva.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić kaže kako je na području te županije cijepljeno najviše građana iz Ljubuškog, dok je najslabiji odaziv imunizacije u Posušju.

Ističe da je utrošeno 16.426 vakcina protiv Covid-19, zaključno sa 7. studenim, navodeći kako su u ŽZH dolazili imunizaciju steći i građani iz drugih županija, te naglasila da vakcina ima dovoljno za građane koji se žele zaštititi od Covid-a.

Ali, unatoč svim pozivima epidemiologa i stručnjaka iz zdravstvenog sektora stupanj imunizacije je daleko od ispod razine kojem se po zapadnoeuropskom načinu cijepljenja teži, a to je 80 posto.

"U ŽZH je preostalo 1.280 cijepiva protiv koronavirusa", kazala je Jurić referirajući se na podatke od 7. studenog u toj županiji, te napominjući da dolazi vrijeme virusa podsjetila građane da je imunizacija u borbi protiv Covida-19 najbolji način da se zaštiti cijela društvena zajednica.

Iako u toj županiji nema na snazi mjera zaštite od koronavirusa, Jurić tvrdi da Krizni stožer pažljivo prati stanje i o epidemiološkim mjerama kontinuirano promišlja, jer kako naglašava to od pojave pandemije nikada nisu prestali ni raditi.

"Kod nas je stanje prirodne nesreće i kontinuirano se sastajemo, te razgovaramo o smjeru kretanja i uvođenja novih epidemioloških mjera u skladu s epidemiološkom situacijom. Očekivanja su takva da ono što se realno događa u Hrvatskoj, Sloveniji i u Srbiji da će se dogoditi i kod nas", kazala je Jurić.

Na području ŽZH na prisustvo koronavirusa pozitivno je 312 osoba, od čega je iz Širokog Brijega 130, Ljubuškog 67, Gruda 84 i Posušje 31 osoba.

Prošle godine na današnji dan u žzh je bilo zaraženo 588 osoba, zbog čega je Krizni stožer te županije prvi u državi uveo policijski sat kao jednu od mjeru zaštite od koronavirusa i ograničio kretanje građana, dok se stanje nije stabiliziralo.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 15 Studeni 2021 09:16
 
index Instagram400x230 youtube