Evakuacije u Hercegovini zbog poplava, a meteorolozi najavljuju nove kiše

Evakuacije u Hercegovini zbog poplava, a meteorolozi najavljuju nove kiše Pogled.ba/agencija

Nevrijeme i ogromna količina kiša uzrokovala je probleme diljem BiH. Poplavile su kuće, ceste, restorani...

Prema izvješću Civilne zaštite HNŽ-a, vodostaj rijeke Neretve na mj.stanici Glavatičevo u 01:30 sati iznosio je 514 cm, što je najveći vodostaj u dosadašnjim mjerenjima.

Vodostaj rijeke Neretve na mj.stanici Konjic u 04:00 sati iznosio je 530 cm,što je najveći  vodostaj  zabilježen u dosadašnjim mjerenjima. 

Jutros u šest sati vodostaj Bune je 308 cm, a redovna obrana od poplava je na 265 cm.

Rijeka Neretva  se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje  i u centru grada  ispod novog mosta. Od 02:15 sati u prekidu  je regionalni put R-435 Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava.

U 04:40 sati preko MUP-a stigla  obavijest od mještana sela Hotovlje da je usljed obilnih kišnih  padalina  u selu došlo do aktiviranja  klizišta koje ugrožava obiteljske kuće. Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom. 

Otežano je prometovanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Poplavile kuće

Voda je prodrla u brojne kuće. Tako je, prema izvješću Civilne zaštite,, DŽ.S. javio da mu je kuća ugrožena od poplave. Na lice mjesta odvezene vreće sa pijeskom , voda je ipak prodrla u donji kat kuće. 

Također, prilikom obilaska poplavljenog područja na Tušćici uočena je F.Š. u kući koja je u poplavljenom području i do koje su došli pripadnici vatrogasne jedinice. Nije bilo potrebe za evakuacijom jer je imenovana smještena na kat kuće koju je i dalje potrebno nadgledati.

Put prema naselju Puhala ispod pravoslavnog groblja usljed obilnih padalina blokiran.

Tokom dana zabilježen udar groma  u repetitor BH Telecom-a koji se nalazi na ulazi u industrijsku zonu Igman koji je prouzročio prestanak rada interneta u poslovnim zgradama na toj lokaciji. 

Također  rijeka Baštica  izlila iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala  probleme ribnjacima i  dijelu obiteljskih kuća, kao i eko sela „Raj u raju“. Nemaju informacije o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Problemi i u Jablanici

Kada je riječ o Jablanici, velike kišne padaline koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području općine.   

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put  bio neprohodan do popodnevnih sati. Uspostavljen je promet na spomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima. U toku dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka. 

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažirana  je sva raspoloživa mehanizacija.                                                                    

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Održana je sjednica Općinskog stožera civilne zaštite, te donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu, te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Stanje na terenu jutros , sve putne komunikacije na području općine Jablanica su prohodne uz otežano kretanje(odroni na putevima) poslije jučerašnjeg nevremena,koji su uzrokovali veći broj odrona kako na magistralnim ,regionalnim tako i na lokalnim putevima. 

Crveni meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padaline, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i centralna područja Bosne

- Očekivana količina padalina u Hercegovini, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujan vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti - navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Mostaru je očekivana količina padalina između 40 i 60, lokalno 80 litara po kvadratu.

- Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktualnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom kao i zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u opskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode - upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Također, navodi se da se očekuje grmljavina.

- Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće - navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu se očekuje količina padalina između 15 i 30 litara po kvadratu, dok se u Banjoj Luci i Trebinju očekuje od 20 do 40 milimetara za 24 sata. U Foči od 40 do 60 milimetara za 24 sata, dok se u Trebinju očekuje vjetar  sudarima većim od 40 kilometara na sat, a padavina od 40 do 60 milimetara za 24 sata.

- Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar - napominju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu 06.11.2021., pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u većini područja. U ostatku dana i tokom noći padaline uglavnom u Hercegovini, istočnim, jugoistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Temperature zraka u Bosni između 6 i 12, a u Hercegovini između 13 i 18 °C.

U nedjelju 07.11.2021., pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. Prije podne slaba kiša je moguća lokalno na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 15, a dnevna od 13 do 19, na jugu do 22 °C.

U ponedjeljak 08.11.2021., jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno naoblačenje. Poslije podne ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuje kiša. Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 20 °C.

 
index Instagram400x230 youtube