Elektroprivrede u FBiH najavljuju da struja neće poskupjeti za kućanstva

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH jučer u Sarajevu na tematskoj sjednici o stanju u energetskom sektoru raspravljala o tri bitne teme, a koje se odnose na cijene električne energije, status projekta Blok 7 TE Tuzla, te stanje u plinskom sektoru Federacije BiH.

Kada je riječ o cijenama električne energije, kako je kazao Džindić, od obje elektroprivrede, Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB, dobili su modele koji su predloženi i usvojeni od uprave i nadzornih odbora i ti modeli su danas poslužili kao radni materijal Vladi FBiH da razmotri i da se eventualno opredijeli koji model bi bio prihvatljiviji i bolji.

Elektroprivreda HZHB je, kako je rekao, dostavila jedan model koji je jako jednostavan i vidjet će hoće li taj model imati prolaza. Radi se o limitiranju gornje granice tržišne cijene, odnosno cijene električne energije na tržišnom modelu snabdijevanja.

– Što se tiče prijedloga od Elektroprivrede BiH, on se bazira na ukupnoj potrošnji i podijeljen je na tri kolone – prva je od nula do jedan gigavat sat potrošnje, njom bi išlo jedno povećanje, druga je od jedan do deset gigavat sati potrošnje, njom bi išao drugi procenat povećanja i treći model je preko deset gigavat sati i njim bi išao obračun cijene električne energije spram situacije na tržištu ili podmodel tog modela je da se u ovoj trećoj koloni limitira još i gornja granica cijene električne energije na tržišnom modelu snabdijevanja – naveo je Džindić.

Rasprava je, po njegovim riječima, bila konstruktivna i pokušali su definirati prednosti i mane jednog i drugog modela…

– Zadužili smo resorno ministarstvo FMERI da za 14 dana formira radnu grupu napravljenu od predstavnika Ministarstva, obje elektroprivrede, FERK-a i Konkurencijskog vijeća kako bi izbjegli eventualne tužbe ili sporove nakon što se donese finalni model. Za 14 dana bi trebali imati finaliziran model na sjednici Vlade FBiH, a o modelu će biti upoznato i Udruženje poslodavaca FBiH – dodao je Džindić.

Druga tema odnosila se na Blok 7 i Džindić je naveo da je Parlament FBiH tražio od Ministarstva da na dostavljenu informaciju dostavi i zaključke po kojima bi Parlament raspravljao.

– Mi smo tu informaciju proslijedili upravi Elektroprivrede koja ju je analizirala uključujući interne i eksterne eksperte iz te oblasti i predložili nekoliko varijanti o kojima smo danas raspravljali, a koje će biti upućene na Parlament FBiH – dodao je Džindić.

Treća tema odnosila se na stanje u plinskom sektoru od 1. siječnja 2020. dosad i za danas je pripremljena detaljna informaciju i pozvani su direktori kompanija Energoinvest i BH-Gas da izlože kompletna događanja u tom razdoblju s nekim njihovim radnjama koje su potrebne da se stabilizira opskrbu Federacije plinom .

– Mislim da je Vlada upoznata i da je jasno koliko je važno da plinski sektor funkcionira na ispravan i normalan način. Obveze Federacije BiH spram Europske energetske zajednice i EU su jasne i mi moramo dio po dio našeg zakonodavstva korigirati i implementirati modernije i zakone koji su isti ili slični kao što je to u čitavoj Europi – naveo je Džindić.

 
index Instagram400x230 youtube