Meteoalarm upaljen za područje cijele BIH

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje zbog očekivane obilne kiše na većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Narančasto upozorenje zbog kiše izdato je za područje Banja Luke, Višegrada, Sarajeva, Prijedora, Bihaća i Tuzle, gdje se lokalno očekuje od 30 do 50 litara kiše po metru četvornom.

Za Banja Luku i Prijedor izdato je narančasto upozorenje i zbog grmljavine.

Žuto upozorenje zbog kiše izdato je za područje Mostara i Livna gdje su mogući lokalno jači pljuskovi, a zbog očekivane grmljavine i za područje Višegrada, Sarajeva, Mostara, Trebinja, Tuzle i Foče.

Narančasto upozorenje znači da je vrijeme opasno, prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu uzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno, vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez i nužno se informirati se o meteorološkim aktivnostima.

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Padavine lokalno mogu biti i obilnije. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 29 stupnjeva.

 
index Instagram400x230 youtube