Lijepa priča posvećena osobama s teškoćama u razvoju [video]

Nije novina da su osobe s poteškoćama u razvoju na margini društva u našoj državi.

Mnogi od njih priliku za zaposlenje dobiju jako kasno, a neki nikada. Koliko je važno pružiti im šansu da se osjećaju kao društveno – korisni članovi zajednice znaju Udruge osoba s teškoćama iz Tuzle.

U suradnji s ugostiteljima na ovom području pokrenuli su projekat prvog zapošljavanja za ovu populaciju društva.

“Ja ću dati sve od sebe da bude sve OK”, poručio je Saša Sunjka.

I bilo je. 31-godišnji Saša zaradio je svoju prvu dnevnicu radeći u jednom od tuzlanskih ugostiteljskih objekata. Za njega, ali i za ostale osobe s teškoćama u razvoju, ovo je prilika da pomjere vlastite granice djelovanja i pokažu koliko zapravo mogu pružiti zajednici. Nadaju se da će njihov trud biti prepoznat.

“Naravno da bih voljela nastaviti raditi. Ovdje mi je top”, kaže Fata Kovačević.

Broj vlasnika ugostiteljskih objekata uključenih u ovaj projekat raste iz dana u dan. Sretni su što na ovakav način mogu usrećiti velika srca osoba sa teškoćama u razvoju.

“Sad ćemo se dogovoriti za naredne periode, kad god bude imao vremena da dođe i sebi zaradi dnevnicu”, naveo je Jasmin Ibrišimović, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Inicijatori ideje se nadaju da su ovakvi projekti prilika za kolektivnu promjenu te da će osobe s teškoćama u razvoju postati ravnopravni članovi društva.

 
index Instagram400x230 youtube