Odobrena izrada idejnog projekta gradnje plinovoda Zagvozd – Posušje – Novi Travnik

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Bruxellesu) u srijedu je odobrio početak implementacije izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska (Zagvozd – Posusje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), priopćeno je iz kompanije BH-Gas.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald u okviru Connecta projekta.

Projekat će biti realiziran na bazi dodijeljenih grant sredstava u vrijednosti od oko milijun eura, te će na bazi izrade te dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine dobila lokacijsku, odnosno urbanističku suglasnost.

-BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od institucija iz Bruxellesa i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i da time diverzificira svoje izvore i pravce opskrbe, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog plina i zajamčenu sigurnost opskrbe za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade idejnog projekta, BH-Gas će uz suglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno surađivati sa EBRD-om na osiguravanju kreditnih sredstava, kako bi plinovod bio izgrađen 2023./2024. godina – navodi se u priopćenju BH-Gasa.

Iz te kompanije su naveli da se nikad neće složiti sa onima koji zbog nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog plina, jer odobrenje od DG NEAR-a potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom europskom putu.

 
index Instagram400x230 youtube