Suspendirani policajci primati će 75% plaće sve dok traje postupak – a to može trajati unedogled

Teško premlaćivanje Mostarca strane dvojice policijskih službenika je kazneno djelo, a ne događaj.

Ustvrdio je to dr.sc. Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost i profesor kriminalističke psihologije, komentirajući ovaj slučaj, za Dnevni list je izjavio:”Prije svega, moram izraziti svoj subjektivni osjećaj, a duboko sam uvjeren da ga dijele i mnogi časni policijski službenici, a to je da se osjećam tužno, i razočaran u cjelokupni sustav policijskog rada, osobito kada je riječ o ovoj županiji. Naime, prije svega ovakvo postupanje policijskih službenika treba nazvati pravim imenom, kazneno djelo, a ne događajem. Pravnom kvalifikacijom tog nazivnika treba se baviti nadležno tužiteljstvo”.

Kao dugogodišnji policajac i profesor kriminalističke psihologije on isključuje mogućnost da ovakvo ponašanje podržava menadžment bilo koje policijske službe.

“Međutim, svjedoci smo da se ovakvo ponašanje pojedinaca koji nose časnu uniformu u posljednjih nekoliko mjeseci u Mostaru više puta dogodio. U ranijem periodu nisam vidio reakciju manadžmenta, iako su građani i tada ispoljavali svoj sud javnosti. Prateći društvene mreže, koje su od nedjelje “usijane”, vidio sam da većina građana kategorički osuđuje ovakvo ponašanje, što je realno i pravno-policijski kazano, potpuno utemeljeno. Ono što je posebno zanimljivo, a što mi je drago, je da su mnogi policijski službenici, čak i neki visokopozicionirani uposlenici Uprave policije osudili ovaj kriminalni čin – nema opravdanja niti pravnog osnova za ovakvo postupanje policajaca prema građaninu”, komentirao je Dizdarević.

Dizdarević, potom, analizira: “Na snimku se jasno vidi da građanin dotrčava ispred ulaza, kada mu prilazi jedan od policijskih službenika koji započinje seriju udaraca prema građaninu u glavu, a potom u leđa, nakon čega prilazi drugi policijski službenik i zatvorenom pesnicom dok građanin sjedi udara ga u prednji dio lica. Za ovakvo postupanje nije bilo nikakvog pravnog osnova. Dakle, građanin nije niti u jednom trenutku, što se tiče ovog dostupnog video zapisa pružio pasivni, niti aktivni otpor zbog čega bi policijski službenici imali ovlasti i pravni osnov za primjenu istih. Ukoliko je napravio određene protupravnosti, postoje jasne procedure od poziva, do dovođenja, obrade i podnošenja odgovarajućeg akta-prekršajnog naloga”.

Međutim, iako je MUP odmah reagirao i osudio neprofesionalnost policajaca te iste suspendirao, postavlja se pitanje postoje li u MUP-u unutarnji mehanizmi za borbu protiv ovakvih protupravnosti.

Profesor Dizdarević o tome dvoji te pojašnjava procedure, ali i nedostatke u procedurama.

“Mediji su prenijeli vijest da je MUP suspendirao policijske djelatnike. Vjerujem i da će se nadležno tužiteljstvo uključiti u navedeni slučaj i da će om dobiti svoj sudski epilog. Međutim, suspenzija policijskih službenika znači da će, dok su na suspenziji, primati oko 75 % plaće dok traje postupak. Interni postupak istrage će se završiti i ukoliko se utvrde propusti, protiv policijskih službenika će se provesti disciplinski postupak. Na odluku disciplinske komisije, policijski službenici imaju pravo žalbe i, ukoliko iskoriste svoje pravo, o tom odlučivanju ne postoji organ unutar Uprave policije već nekoliko godina. To znači, da se interni postupak ne može provesti do kraja bez tog organa. O tome upozoravam već nekoliko godina. Radi se o svojevrsnoj pravnoj ne/sigurnosti, i nemogućnosti kažnjavanja za propuste”, pojašnjava Dizdarević.

Na koncu, on zaključuje da ovakve situacije jasno ukazuju da se odavno morao mijenjati sustav rada, od sustava prijama policijskih službenika, do edukacije itd.

“Nažalost, svi ovi segmenti potpuno su devalvirani, ograničeni različitim utjecajima i stvaranjem različitih teorija prema svima onima koji zastupaju ovakva ili slična mišljenja utemeljena na egzaktnim znanstvenim istraživanjima”, zaključuje Dizdarević.

 
index Instagram400x230 youtube