FBiH i Republika Srpska ograničili visinu marže na gorivo

Utvrdivši kako postoje uvjetii za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH,  Vlada FBiH donijela je Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata.

Vlada Republike Srpske donijela identičnu Odluku

Ovom uredbom se trgovcima na veliko naftnim derivatima propisuje maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima na malo propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske priopćeno je da se ovom uredbom utvrđuje postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriju Republike Srpske određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, sukladno s ovlastima  propisanim Zakonom o reguliranju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

 
index Instagram400x230 youtube