Carinjenje bez papira od 1. srpnja u BiH

Špediterima, izvoznicima i uvoznicima u BiH od 01. srpnja neće biti potrebna gomila papira da izvrše carinjenje robe jer će sve obavljati elektronskim putem.

"Carina bez papira" praktično znači da u BiH od 01. srpnja počinje primjena elektronskih carinskih postupaka, prvenstveno novog elektronskog provoznog sustava, kao i primjena elektronskih carinskih deklaracija u izvoznim i uvoznim postupcima.

Kako je za CAPITAL pojasnio načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević neophodno je da se elektronski provoz u BiH koristi godinu dana na nacionalnoj razini, da bi nakon toga BiH postala članica Međunarodne konvencije. Pristupanjem konvenciji BiH će ući u mrežu zemalja zajedničkog tranzita, koja obuhvaća EU, zemlje EFTA, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Tursku.

- Praktično bismo postali kao i sve ostale države koje koriste taj tranzitni sustav. To je doslovno carina bez papira. Ono što mi u narednom razdoblju trebamo dobiti jeste da UNO postane certifikcirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifciranog potpisa, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, korist će imati svi obveznici koji sudjeluju u carinskom postupku, prije svega uvoznici, izvoznici i špediteri jer će od 1. srpnja svi dokumenti koja budu slali u informativni sustav UNO ovjeravati digitalnim kvalificiranim potpisom umjesto, kao što je slučaj sada, kada se se dostavljaju u papirnom obliku s potpisom i pečatom na samom papiru.

- To je korak naprijed ka ubrzanju čitavog procesa, kompletna elektronska korenspodencija na relaciji porezni obveznici – UNO, ubrzanje cijele procedure, smanjenje troškova… I onog trenutka kada BiH postane članica te konvencije netko tko je izvoznik iz BiH, kada se u sustav pusti carinska prijava ona će biti vidljiva kroz sve tranzitne zemlje pa do odredišne zemlje gdje ta pošiljka bude išla. Smanjit će se uopće vrijeme čekanja na graničnim prelazima, tako da je to sigurno prednost, a i obveza u skladu sa procesom pridruživanja EU, zaključio je Kovačević.

Predsjednik Udruge za međunarodni i unutarnji transport RS, Nikola Grbić istaknuao je za CAPITAL da ukoliko ova procedura bude realizirana na način kako je to najavljivano, da će mnogo značiti za prevoznike.

- Imajući u vidu da se trenutno gubi zaista mnogo vremena na graničnim prelazima i carinskim terminalima da bi se roba ocarinila i otišla do krajnjeg potrošača, najavljena procedura bi svakako skratila to vrijeme. Sve na kraju ovisi od same organizacije posla i kako će to funkcionisati. U svakom slučaju, jako pozitivna stvar, naveo je Grbić.

 
index Instagram400x230 youtube