U utorak štrajk upozorenja u srednjim školama ŽZH

Prvi štrajk upozorenja održat će se u utorak, 23. veljače 2021. godine, treći školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke.

Ovaj je štrajk reakcija na nevjerojatno podcjenjivački odnos Vlade ŽZH prema djelatnicima u obrazovnom sustavu kao i prema Sindikatu. Ovakav odnos već dulje vrijeme nepotrebno toleriramo vjerujući u dogovoreno i izgovoreno, ali jasno je kako prethodno teško izgrađen partnerski odnos više ne postoji.

Razlozi za štrajk su:

  1. odugovlačenje s potpisivanjem Kolektivnoga ugovora,
  2. konačan dogovor o postotku povišenja plaće,
  3. isplata razlike umanjene plaće iz svibnja i lipnja prethodne godine,
  4. ispravak netočno obračunatih kamata po isplaćenim tužbama i nastavak isplate tužbi,
  5. loši uvjeti rada u školama i izostanak stručne podrške,
  6. neuvažavanje struke ni po jednom pitanju.

Naš Kolektivni ugovor istekao je prije dvije godine, a od tada smo nebrojeno puta tražili pregovore ne bi li se potpisao novi. Doduše, bilo ih je – na koje smo znali čekati mjesecima, na koje ponekad ne bi došao onaj tko bi imao pravo pregovarati, na kojima je od nas traženo uvijek i godinama isto: strpljenje i razumijevanje. A kada se u sve to umiješala priča s Covidom-19, tek tada smo spoznali dokle podcjenjivanje i nepoštivanje može ići. Hvala Bogu, pregovarača Covida više nema pa možemo nastaviti gdje smo stali.

Plaća nam je gotovo ista kolika je bila 2007. godine! Treba li nešto dodati ovome? Možda podsjetiti kako je u tom petnaestogodišnjem razdoblju nekoliko puta umanjivana pa teškom mukom vraćana na prethodne iznose uz pompozno predstavljanje u medijima – povišice. O tome kolika je plaća prosvjetara nećemo ovom prilikom, sram nas je, ali netko znatiželjan i to lako može doznati. Mi se samo godinama pitamo kakva je to županija kada svaku „krizu“ rješava intervencijom na toj, usuđujemo se reći, socijalnoj proračunskoj stavci?!

Prvu najavu štrajka upozorenja nećemo iskoristiti za detaljno pojašnjavanje stanja u obrazovnom sustavu i, što je možda zanimljivije, oko njega. S obzirom na to da vrlo dobro znamo kako funkcioniraju oni s kojima moramo razgovarati, nažalost ne očekujemo promptno rješenje. Štrajkovi upozorenja održavat će se kontinuirano, dok ne riješimo sve do jednu točku iz najave, tako da će biti prilike detaljno upoznati javnost sa svime što se godinama nagomilava i gura pod tepih.

Od roditelja i učenika očekujemo razumijevanje, budite sigurni kako želimo da ovo stanje potraje što kraće, a svoju iskrenost i predanost dokazali smo proteklih godinu dana radeći u nenormalnim uvjetima i okolnostima za sve nas. Eksperiment je valjda uspio, sada su svi potezi u rukama predstavnika Vlade ŽZH, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

 
index Instagram400x230 youtube