Ispravljanje nepravde: Mijenja se Zakon o razvojačenim braniteljima?

Do 10. veljače Koordinacija branitelja, točnije Savez branitelja FBiH i HVO, trebala bi se izjasniti o do sada usaglašenoj verziji izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, tako da se u skorije vrijeme može očekivati da se izmjene nađu u Parlamentu FBiH.

Rekao je to za Faktor Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Izmjene se odnose na uvođenje u prava nezaposlenih razvojačenih branitelja - povratnika u RS i branitelja koji žive u Brčko distriktu, u smislu dobijanja egzistencijalne novčane naknade.

Žene umrlih razvojačenih branitelja

U prava bi trebalo uvesti i žene umrlih razvojačenih branitelja koje nemaju nikakvih primanja.

- Završna verzija izmjena Zakona o razvojačenim braniteljima je proslijeđena Koordinaciji branitelja, točnije Savezu branitelja FBiH i HVO-u. Oni imaju rok do 10. veljače da se izjasne o predloženoj verziji. Održat će se s njima još jedan zajednički sastanak, a potom će se usaglašena verzija izmjena zakona o razvojačenim braniteljima poslati premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. Možemo u što skorije vrijeme očekivati slanje izmjena Zakona u parlamentarni postupak - govori Terzo.

Podsjeća da nakon smrti federalnog ministra za pitanja branitelja Salke Bukvarevića, na Vladi FBiH u ime Ministarstva može istupati jedino premijer FBiH, predlagati zakone, odluke...

- Po dobijanju verzije zakona, vjerovatno će premijer Novalić zatražiti sastanak sa predstavnicima branitelja i Federalnog ministarstva za pitanja branitelja. Izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji se odnose na žene umrlih branitelja koje nemaju nikakvih primanja, ali i razvojačene branitelje koji žive u RS-u i Brčko distriktu, to su te tri kategorije - govori Terzo i dodaje:

- Naša želja je da se u Zakon uvedu žene umrlih razvojačenih branitelja, navjerojatnije koje imaju 57 godina i više, a koje nemaju nikakvih primanja. One bi imale pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu po uvjetima koje ispunjavaju njihovi muževi. Također, u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu želimo uvesti nezaposlene branitelje sa područja RS-a i Brčko distrikta bez obzira na njihove godine, a koji bi primali novčane naknade svaki mjesec s razine Federacije. Bio sam u Brčko distriktu, pričao sa braniteljima. Želimo da se tim ljudima pomogne jer u Brčko distriktu nema županija kao u Federaciji i tamo nema tko da donese zakon o dopunskim pravima razvojačenih branitelja, a kojima bi se regulirala i egzistencijalna novčana naknada.

U Brčko distriktu ima između 750 i 850 boraca

Razgovarali smo i sa Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Koordinacije braniteljskih udruga Armije RBiH.

- U Savezu branitelja FBiH imamo Upravni odbor 10. veljače i pokušat ćemo da se usaglasimo što se tiče uvođenja u prava naših boraca iz Brčko distrikta i RS-a. Ne raspolažemo pouzdanim informacijama koliko je naših branitelja tamo. Naša neka procjena je da ih ima između 1.900 i 2.350. Pripadnika Armije RBiH i HVO-a u Brčko distriktu ispod 57 godina ima između 750 i 850. Moramo da znamo, da ako uvodimo u pravo supruge umrlih razvojačenih branitelja da definiramo isto tako hoće li se uzimati u obzir godine preminulog supruga ili godine supruge. Mi imamo svoje, a Federalno ministarstvo za pitanja branitelja neko svoje stajalište. Treba imati u vidu da ćemo u narednih pola godine imati naših subranitelja koji su zbog pandemije otpušteni prošle godine s posla, a koji će doći u pravo za egzistencijalnu novčanu naknadu. Njih će biti od 1.000 do 1.500. Sve to moramo uzeti u obzir i naći balans. Nadam se da ćemo do kraja veljače usaglasiti sve ovo - rekao je Ramić za Faktor.

Poslijednja izmjena danaSubota, 06 Veljača 2021 10:52
 
index Instagram400x230 youtube