BiH: Na dnu smo i živimo hibridni režim

BiH je na dnu kad su u pitanju zemlje regije po indeksu demokracije.

Naime, Albanija je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja je uspjela poboljšati status demokracije u regiji te zauzima 71. mjesto, dok ostale zaostaju, navodi se u "Indeksu demokracije" za prošlu godinu Intelligence Unita lista The Economist.

Prema navodima, u regiji Istočne Europe koja obuhvaća i zemlje zapadnog Balkana samo je Albanija uspjela podići se iz kategorije "hibridni režim" da bi postala "demokracija s manom" poboljšanjem svog rejtinga za 0,19 posto.
Od 167 zemalja, Srbija je na 66 mjestu, Albanija 71, Sjeverna Makedonija 78, Crna Gora 81 i BiH 101.

U indeksu se ističe da je BiH ostvarila vrlo nizak skor od 2,93 u kategoriji "funkcioniranja vlasti". Ostale zemlje u regiji dobile su između pet i šest bodova u istoj kategoriji.

Indeks mjeri stanje demokracije na osnovu izbornog procesa i pluralizma, funkcioniranja vlasti, političkog učešća, političke kulture i građanskih sloboda, navodi Srna.

Zemlje su potom klasificirane u četiri kategorije "puna demokracija", "demokracija sa manom", "hibridni režim" ili "diktatorski režim".

Srbija koja je prošle godine bila suočena s djelomičnim bojkotom izbora izgubila je najviše bodova u regiji 0.19, potom Sjeverna Makedonija 0,08 posto i BiH 0,2.

Sve države zapadnog Balkana procijenjene su u grupi "demokracija s manom" (Srbija i Albanija) ili "hibridni režimi" (Sjeverna Makedonija, Crna Gora i BiH).

 
index Instagram400x230 youtube