Andrea Jurić: Stekli smo kolektivni imunitet, ali treba se cijepiti za ono što dolazi

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke nije odustalo od nabave ruskog cjepiva Sputnik V protiv koronavirus već je privremeno stopiralo taj proces čekajući reakciju države.

Ministarstvo civilnih poslova BiH obećalo je da će preko mehanizma COVAX riješiti nabavku preko 300.000 doza cjepiva pa smo mi privremeno stali s nabavkom i čekamo 15. veljače kada bi spomenute doze trebale doći u BiH. Sačekat ćemo državu, ukoliko se ne dogodi da nam nabave besplatno cjepivo AstraZeneca, mi ćemo krenuti u nabavku Sputnika, koji je sličan AstraZeneci, izjavila je za portal Jabuka.tv ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić.

Cjepivo bi u ŽZH trebalo stići mjesec dana od dana naručivanja, a svi građani koji se prijave za komercijalno cjepivo imat će priliku birati koje cjepivo žele primiti.

Što narudžba bude veća, to će biti bolja cijena, dodala je dr. Jurić podsjetivši da su Sputnik V i cjepivo tvrtke AstraZeneca kvalitetna cjepiva koja su nastala starim provjerenim metodama.

Apeliramo na građane da prime cjepivo. Prva ću se javno cijepiti, jer ono što nas čeka i što nam prijeti nije nimalo bezazlena stvar. Mi jesmo stekli nekakav kolektivni imunitet, to je sigurno i neosporno, ali treba se cijepiti za ono što dolazi. Bolje da čovjek sam malo istražuje oko cjepiva, da se informira sa svojim liječnicima jer nije svako cjepivo isto. Da se raspituju što je za njih bolje, važno je cijepiti se, važno je to raditi sada. Jer nitko nas neće zaštititi kada dođe ponovno. Opasnost nije prošla, čeka nas još toga, upozorava dr. Jurić dodavši da su se u našoj blizini, na Kosovu i Srbiji, pojavili mutirani engleski i južnoafrički sojevi koronavirusa.

Poznato je i koliko se građana iz FBiH prijavilo u ZJZ ŽZH za komercijalno cjepivo.

Do sada se se prijavila 984 građana iz skoro svih županija u Federaciji BiH dok se iz Županije Zapadnohercegovačke prijavilo njih 109.. Iako mi nismo službeno započeli neku jaču kampanju, malo smo sad stali s time jer ne bi bilo fer da naši građani plaćaju cjepivo ako ga država može osigurati besplatno. Ponavljam, ako se to ne dogodi do 15. veljače mi ćemo pristupiti definitivnoj nabavci cjepiva. Iako je to skup i kompliciran proces, najbitnije nam je da ne bude nedostajalo cjepiva za naše građane, zaključila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Građani koji se žele prijaviti mogu to učiniti svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati u svi potrebni kontakti dostupni su OVDJE.

Podsjećamo, u protekla 24 sata u ŽZH je registrirano 11 novozaraženih osoba od 87 testiranih, a preminule su dvije osobe.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 02 Veljača 2021 13:58
 
index Instagram400x230 youtube