Stipe Primorac o turizmu u doba korone

Statistički podaci za turistički sektor pokazuju drastičan pad! U razdoblju siječanj – studeni, broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini, smanjen je za čak 70,3 posto u odnosno na isto razdoblje 2019. godine, dok je broj noćenja u podbačaju za 63,7 posto.

To su goli podaci, a uzrok tom drastičnom padu je pandemija korona virusa, Stipu Primorca predsjednika Turističkog klastera Hercegovina, inače direktora hotela „Bigeste” u Ljubuškom, pitali smo da iz kuta članica Klastera, nešto više kaže o prošloj godini:

„Statistika pokazuje realnu sliku stanja s tim da ja očekujem kada se uključi i prosinac da će podaci biti i lošiji, pad broja noćenja mogao bi se povećati i do 70 posto. Naravno, članice Turističkog klastera Hercegovina dijele sudbinu svih ostalih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Moguće pošto se radi u vodećim tvrtkama u ovoj branši da je malo manji pad nego kod ostalih. Najmanji pad među našim članicama ima motel „Hajdučke vrleti“ na Blidinju - 36 posto, drago mi je da ima i takvih, ali većina nas imala je veće zabilježene padove pa čak i do 75 posto. Evo naš jedini hotel s pet zvjezdica „Mepas“ službeno ima 75 posto pad prometa u odnosu na prošlu godinu, što govori da je u pitanju bilo čisto preživljavanje i spašavanje radnih mjesta. Zahvaljujući činjenici da je taj hotel dio jedne velike grupacije sačuvali su ljude za period za koji se nadamo da će nam svima donijeti bolje uvjete po pitanju same epidemije COVID-a, tako da konačno ugledamo svjetlo na kraju tunela i vratimo starom normalnom poslovanju koliko god to bude moguće“.

Sudeći po vašim riječima unatoč lošijem poslovanju, nije bilo većih otpuštanja radnika?

Unutar klastera nije bilo nikakvih značajnih otpuštanja. Kao potvrda toga je i činjenica da smo po javnom pozivu federalnog Ministarstva turizma aplicirali i većina nas dobila određena novčana sredstva, čak i znatna za ove prilike, ispunjavajući one uvjete koji su se tražili, da minimalno imamo pad prometa od 40 posto, da nismo otpuštali radnike u proteklom razdoblju. Uz to jedan od osnovnih kriterija bio je prijavljeni porez u prethodnoj godini i izmirene obveze i doprinosi prema državi. Mogu reći da su članice klastera u ovom javnom pozivu, jako dobro prošle, koliko god sada bilo nekih zluradih komentara i priča od strane onih koji nisu dobili nikakvu potporu da su nekakvi ljubimci ministarstva turizma dobili određena sredstva. Ja bi u najkraćem rekao – pomoć su dobili oni koji su poštovali zakon i ono što se očekivalo od njih - ne otpuštajući radnike, prijavljujući noćenja, plaćajući PDV-e, poreze i doprinose, na kraju nam se to na neki način čak i u neočekivano dobroj mjeri vratilo, kroz činjenicu da smo dobili određena novčana sredstva koja će nam pomoći da dočekamo spremi start nove sezone koja bi realno trebala krenuti od Uskrsa ove godine.

Vi ste jedan od onih koji često upozoravali da je jedan od prioriteta u turizmu svesti sivu zonu najmanju mjeru, uz ostalo – prijavljivati noćenja i slično. Prema popisu indikativno je da iz nekih razvikanih turističkih središta gotovo da nema tvrtki koje su dobile pomoć.

Tako je, činjenica je da su svi koji su poslovali sukladno propisima dobili satisfakciju. Ja ću navesti primjer hotela kojeg vodim,“Bigeste“ u Ljubuškom, koji je dobio 285.000 KM, cijela ova županija Zapadohercegovačka, dobila 728.000 KM. Znači, vidljivo je koje su tvrtke zadržale radnike. Imamo činjenicu da veliki hoteli i s par stotinama soba nisu dobile niti jedne marke, što opet ukazuje da pravna država baš nije djelovala na tim prostorima onako kako je trebala, inspekcijske službe očito nisu radili svoj dio posla, jer je nemoguće je da veliki hoteli, pa i neke grupacije, ne dobiju nikakvu novčanu potporu?! Ako nisu prošli na natječaju očito je da nisu plaćali doprinose, da nisu prijavljivali noćenja, nisu plaćali PDV-e… Jednostavno nisu ispunili uvjete, i ono osnovno – otpustili su radnike s kretanjem epidemije korona virusa. Neki kao da su se utrkivali tko će prije otpustiti radnike i sada prigovaraju nama koji smo zadrža sve uposlenike zašto smo mi dobili novčanu potporu. U najkraćem, svi koji su poštivali pozitivne zakonske propise dobili su određenu satisfakciju kroz činjenicu da su dobili znatna novčana sredstva.

Tvrtke iz Turističkog klastera Hercegovine, ukupno 32, bez obzira na pandemiju Korona virusa uz planove prave već i predugovore za narednu turističku sezonu. Uz ostalo već u svibnju najavljuju se i prve organizirane ture s gostima iz Turske.

 
index Instagram400x230 youtube