Ljubušak Ivan Mlinarević sudjelovao u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenika u BiH“

Uz financijsku podršku Europske unije i realizaciju British Council u BiH, 25 mladih državnih službenika i službenica iz cijele BiH odabrano je za učešće u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenika u BiH“.

Odabrani učesnici i učesnice projekta sa svih razina vlasti, sudjelovali su na prilagođenom četverotjednom programu obuke. Međutim, zašto je ovo, iako se radi o tek malom uzorku od 25 državnih službenika, uopće važno za BiH? Između ostaloga jer je reforma javne uprave jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti kako bi otvorila pregovore o pridruživanju.

Ovaj program je posvećen unaprjeđenju javne uprave u BiH kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, a cilj projekta je osnaživanje mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja EU i koji će biti nositelji promjena u tijekom procesa proširenja. Odabrani državne službenici sudjelovali su na sesijama on-line obuke u okviru kojih su obrađivali teme kao što su „Razumijevanje dinamike EU“, „BiH i politika proširenja“, „Upravljanje promjenom za bolju učinkovitost javnih usluga“ te „Od oblikovanja politike do evaluacije“.

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta. Program obuke provodi College of Europe iz Belgije, a obuhvaća ključna područja javne uprave i područja relevantna za proces EU integracija, navodi vrisak.info.

Među mladim državnim službenicima koji su prošli ovu obuku je i Ivan Mlinarević iz Ljubuškog, stručni savjetnik za dug, zaduživanje, jamstva i garancije u Ministarstvu financija Županije Zapadnohercegovačke.

Za Vrisak.info je dogovorio na nekoliko pitanja.

-Kratko se predstavite (puno ime, pozicija i institucija, 2-3 rečenice o sebi, poslovi na kojim radite, neki uspjeh koji biste željeli istaknuti)

Moje ime je Ivan Mlinarević, rođen sam i živim u Ljubuškom gdje ujedno i radim kao Stručni savjetnik za dug, zaduživanje, jamstva i garancije u Ministarstvu financija Županije Zapadnohercegovačke. Osim redovnih poslova koje obavljam u ministarstvu, od 2016. godine sam i glavni koordinator u svim ekonomskim poglavljima Upitnika Europske Komisije, član sam radne skupine za Europske integracije, te Županijskog odbora za razvoj. Također, zadnjih 5 godina radim i kao stalni sudski vještak ekonomsko-financijske struke a kao certificirani trener Fiskalne procjene zakona, drugih propisa i akata planiranja na proračun od 2016. radio sam na USAID-ovom projektu reforme javne uprave u obuci državnih službenika diljem Bosne i Hercegovine te sa gosp. Alijom Aljovićem i Ivanom Jakir-Bajo surađivao na izradi Priručnika za izradu izjave o fiskalnoj procjeni.
U listopadu 2018. godine sam u Briselu predstavljao kantone kao član delegacije BiH u Pododboru za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i Bosne i Hercegovine.

– Tijekom projekta upoznali ste se s najboljim primjerima teorije i prakse europskih integracija kada je riječ o javnoj upravi. Hoće li vaše stečeno znanje biti primjenjivo na vašim radnim mjestima i na koji način?

Istina, zahvaljujući British Councilu, 25 sretnika, uključujući i moju malenkost smo dobili priliku slušati predavanja od najrenomiranijih profesora sa College of Europe i upoznati, za sada samo online, rektoricu Federicu Mogerini. Tijekom tih četverotjednih predavanja proučili smo dinamiku Europske unije, povijesni put Bosne i Hercegovine ka članstvu EU i prepreke za stjecanje statusa kandidata, praksa država članica i potencijalnih članica kao što su Hrvatska, odnosno Sjeverna Makedonija, ali isto tako smo i kroz radionice stekli ogromna znanja u samom procesu pregovaranja i vještinama diplomacije, odnosno upravljanjem ljudskim resursima i managementom. Sama predavanja su izvanredno koncipirana i pokrivaju sva područja značajna za javnu upravu i efikasnost javne administracije te kao takva primjenjiva su u svim državnim institucijama.
Na pitanje hoće li moje znanje biti primjenjivo i na radnim mjestima u Županiji Zapadnohercegovačkoj mogu sa sigurnošću reći da hoće, obzirom da kao Županija, a posebno zaslugom ministra financija Tonija Kraljevića, pratimo trendove Europske unije i nastojimo biti u koraku sa njima, tako da smo već ugovorili sa Uredom Vlade za Europske integracije Županije Zapadnohercegovačke i niz obuka na teme koje su obrađene u tijeku ovog programa.

– Koliko će stečeno znanje kod ovaj projekt doprinijeti učinkovitosti javne uprave?

Činjenica je da Bosna i Hercegovina, da bi ostvarila svoj cilj ulaska u Europsku Uniju, odnosno stjecanja statusa samog kandidata, mora sustavno raditi na cjelokupnoj reformi javne uprave, od depolitizacije, smanjivanja mogućnosti koruptivnih djelatnosti i nepotizma do izgradnje kvalitetnog, obrazovanog i dobro plaćenog kadra te kroz proces digitalizacije učiniti javnu administraciju što transparentniju i efikasniju. Na žalost, BiH i dalje drži visoko 89/180 mjesto na ljestvici korumpiranosti i spada među najkorumpiranijim državama u Europi. Trenutno je nas 25 polaznika podijeljeno u 5 grupa, svaka sa aktualnim temama za izradu policy papera, odnosno neke vrste politike koja bi trebala u svom sadržaju obraditi pozadinu problema, potencijalna rješenja, te na koncu i u dogledno vrijeme i zaživjeti kao takva. Primjerice, tema mog policy papera je „Addressing corruption in public institutions through enhancement of anti-corruption mechanisms and awareness-raising“ gdje sa još 4 kolege pod mentorstvom prof. Denise Sarajlić iz British Councila radimo na razradi poboljšanja anti-korupcijskih mehanizama u javnoj upravi koji će na koncu rezultirati navedenom politikom. Sasvim sam siguran da će i implementacijom ove politike nakon donošenja u mnogome doprinijeti učinkovitosti i transparentnosti javne uprave, te smanjivanju korupcije i svih vidova koruptivnih djelatnosti.

 
index Instagram400x230 youtube