Mostar: Gotovo svi za ponovno brojanje svih glasova

Ne nazire se kraj izborima u Mostaru. Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru bošnjačka SDA, odnosno kandidat SBB-a Koalicije za Mostar, izgubila je jedan mandat koji je pripisan Prvoj mostarskoj partiji.

Zahtjev za brojanjem svih glasova

Na izvanrednom sastanku koji su u srijedu navečer održali predstavnici BH Bloka, SDP BiH, Naša stranke, HDZ-a 1990, Platforma za progres i Prva mostarske partije od predstavnika međunarodne zajednice zatražili su da svojim autoritetom pomognu da se donese odluka o ponovnom brojanju svih glasova u Mostaru.

Također, prema pisanjima Dnevnog lista, neslužbeno se doznaje da je jedna od opcija o kojoj su razgovarali potpisnici pisma bilo i organiziranje prosvjeda u Mostaru, ali i ispred sjedišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

O svemu se oglasio i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za budućnost.

''Očigledno se radi o ogromnom lopovluku. Središnje izborno povjerenstvo BiH mora preuzeti odgovornost da naredi ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru'', napisao je na Facebooku.

Rekao je kako volja birača treba biti potpuno ispoštovana i neupitno činjenično utvrđena.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, za "Avaz" je komentirao posljednja događanja vezana za mostarske izbore i prebrojavanje glasova

"Odlučili smo da podnesemo žalbu na posljednju odluku SIP-a Apelacijskom vijeću Suda BiH i tražimo ponovno, konačno, prebrojavanje svih glasova, na svim biračkim mjestima, i na taj način zaštitimo volju mostarskih birača", kazao je.

Republikanci: Znali su

"HRS će tražiti kaznenu odgovornost i pokretanje prijava i protiv kandidata, njihovih stranaka, kao i svih odgovornih ljudi uključenih u izborni proces. Uz to, tražimo ponovno prebrojavanje listića na svim biračkim mjestima, uz provjeru preferencija za sve kandidate. Ukoliko je došlo do manipulacija preferencijama, onda je upitna legitimnost izabranih vijećnika", priopćeno je, između ostalog, iz HRS-a, u kojem podsjećaju kako su još u studenom prošle godine obavijestili nadležne institucije i HDZ BiH o uočenim nepodudarnostima u biračkim popisima za gradsko područje Jug.

Čović za smjenu SIP-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije ustvrdio je kako će novi prvi čovjek grada na Neretvi biti njihov kandidat Mario Kordić, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim 20. prosinca. On je zbog sumnji u brojne nepravilnosti poput onih da su bošnjačke stranke manipulirale s prijavom fiktivnih birača u hrvatska bošnjačka područja pozvao cijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da podnese ostavke optuživši ih da nisu spriječili izborni inženjering, prenose mediji.

 

 
index Instagram400x230 youtube