Ravno: Vlada FBiH nije prihvatila inicijativu za promjenom imena Trebìmlja

Vlada Federacije BiH, na svojoj 251. sjednici, nije prihvatila inicijativu za donošenje zakona o promjeni imena naseljenog mjesta Trebimlja u naseljeno mjesto Trebinja u Općini Ravno.

Kako je priopćeno iz Vlade FBiH, ocijenjeno je da ova inicijativa ne sadrži obrazloženje iz kojeg je vidljivo da je provedena potrebna procedura neposrednog izjašnjavanja građana, te da nisu navedeni razlozi zbog kojih je tražena promjena naziva.

Ime naselja

Selo Trebìnja/Trebìmlja u povijesnim se izvorima spominje 1283. i to pod imenima Trebigna (Trebinja) i Tribigna (Tribinja). Oblik Trebinja danas je temeljni, a ikavski je oblik potvrđen i kasnije, pa i u popisima izbjeglica iz Popova u selu Lisac za vrijeme Hercegovačkoga ustanka 1875. – 1878. Oblik Trebimlja potvrđen je od 1372., kad se spominje Branko Primilović in villa de Trebimiglia U popovskim se i gradačkim župnim maticama selo počesto nazivalo i Trebimnjom (Trebimgna).

Stanovništvo

Kroz povijest, mjesto su uglavnom naseljavali Hrvati, a tako je i danas. 1991. godine u mjestu je živjelo 268 Hrvata i četvero ostalih, a prema popisu iz 2013. godine, od ukupno 704 stanovnika, njih 702 se izjasnilo Hrvatima.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Siječanj 2021 13:53
 
index Instagram400x230 youtube