Ako se dokažu daljnje prijevare, izbori u Mostaru bi mogli biti poništeni

Nakon svega što se događalo zadnjih dana, sasvim je neupitno kako je u Mostaru došlo do velike izborne krađe. SDA-u nije bilo dovoljno prebacivanje birača u većinski hrvatska područja kako bi i u tim gradskim zonama osvojili mandat nego su glasovi ukradeni i bošnjačkim strankama, čak i koalicijskim partnerima.

Narod i Pravda Elmedina Konakovića jučer je čak izašao sa inicijativom da se ponovo prebroje svi glasovi u Mostaru jer su doslovno na svakom mjestu gdje su glasovi ponovo prebrojavani pronađene nepravilnosti. Očito je kako se radi o organiziranoj krađi glasova i apsolutnoj devastaciji izbornog procesa u Mostaru.

Za očekivati je kako će i idućih dana ponovo biti brojani glasovi, ali je pitanje hoće li biti u konačnici prebrojani svi glasovi za Mostar. Vjerojatno bi to bilo već učinjeno da Središnje izborno povjerenstvo nije pod kontrolom SDA I Bakira Izetbegovića, a ovako, veliko je pitanje kako će se SIP BiH odnositi prema ovome pitanju u danima pred nama.

Sve glasnije se spominju opcije i poništavanja izbora, što bi bio krunski dokaz velike izborne prijevare i pokazatelj kako se u Mostaru nije dogodio festival demokracije nego krađa drastičnih razmjera. Upućeni kažu kako je to možda i najbolji način da se sakrije ono što se dogodilo na biralištima 20. prosinca.

-Središnje izborno povjerenstvo BiH ima zakonsko pravo poništiti izbore na samo jednom izbornom mjestu ili više njih, pa čak i u cijelosti ako se pokaže kako je izborni proces narušen. S obzirom da su pronađene nepravilnosti na svakom izbornom mjestu koje je ponovo prebrojavano, ne bi bilo iznenađujuće da se donese odluka o poništavanju izbora u Mostaru - ističu sugovornici za Pogled.ba.

Dodaju kako je cijeli izborni proces u Mostaru pretvoren u lakrdiju, te je samo pitanje kako će se prema ovome pitanju odnositi istražne agencije i pravosudna tijela.

-Bilo bi logično da istražne agencije započnu istragu širih razmjera jer postaje jasno kako se radi o organiziranoj prijevari. Čak i sami visoki dužnosnici SDA to tvrde i šalju isprike građanima. Također, bilo bi logično da svoj stav o krađi izbora u Mostaru zauzmu i predstavnici međunarodne zajednice koji su spektakularno najavljivali izbore u Mostaru i predstavljali ih kao ogroman uspjeh njihove diplomacije. Sve je to sada spušteno na razinu obične farse - zaključili su naši sugovornici.

U svakom slučaju, ne bi bilo iznenađujuće da SIP BIH u konačnici izbore u Mostaru proglasi ništavnima. Jedino što je sigurno u ovoj situaciji jeste činjenica da Ljubo Bešlić do daljnjeg ostaje na mjestu gradonačelnika Mostara.

 
index Instagram400x230 youtube