EU hitno šalje 50 milijuna maraka Bosni i Hercegovini

EU hitno šalje 50 milijuna maraka Bosni i Hercegovini Ilustracija: FaH

Europska komisija zatražila je hitno odobravanje blizu 50 milijuna maraka u borbi s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, piše Dnevni avaz.

Bruxelles namjerava preraspodijeliti proračun Europske unije kako bi se pronašla sredstva za pomoć BiH, a s obzirom na to da se bliži zima, a broj ilegalnih migranata u BiH je i dalje visok. Neophodno je, kako ističu, osigurati novac za migrantske centre.

Kako potvrđuju dokumenti koji su u posjedu Dnevnog avaza, Komisija traži da se u okviru proračunske stavke "Višedržavni programi, regionalna integracija i teritorijalna suradnja" osigura dodatnih 25 milijuna eura.

- U Bosni i Hercegovini oko 10.000 izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje financira EU, a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti COVID-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize - navodi se u obrazloženju.

Problem je, kako se dodaje, nastao u tome što aktualni način financiranja migrantskih centara istječe krajem narednog mjeseca, pa je EU morala hitno reagirati.

 
index Instagram400x230 youtube