Dok Dodik i Čović šute: Izetbegović podržao napade Azerbejdžana na Armence

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavaući Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba.

- Scene iz Azerbejdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njezinog područja - kazao je, između ostalog, Izetbegović naglasivši da "Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet".

Dok je Izetbegović otvoreno stao na stranu Azerbejdžana, politički predstavnici Srba i Hrvata u BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović još uvijek se nisu oglasili po ovom pitanju.

Što se pak tiče drugih zemalja u svijetu, brojne islamske države pružile su potporu napadačima, u prvom redu Turska i Pakistan, dok zapadne zemlje još uvijek ne šalju pomoć Armeniji. Zasad su tek ukrajinski politički predstavnici pozvali na pomoć Armencima.

Da je ovo vjerski napad muslimana protiv kršćana pišu brojni strani mediji. Toj tezi u prilog idu i informacije stranih agencija koje kažu da je Turska poslala 4.000 plaćenika sirijske ISIL-a iz Afrina u borbu protiv Armenaca iz Nagorno-Karabaha.

Stoga nimalo ne čudi Izetbegovićeva potpora Azerbejdžanu, a hoće li potporu Armeniji iskazati Čović i Dodik ostaje za vidjeti.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 28 Rujan 2020 14:49
 
index Instagram400x230 youtube