Sveučilištu u Mostaru omogućen pristup Hrvatskom UDK Online

U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu Sveučilištu u Mostaru je omogućen otvoreni pristup Hrvatskom UDK Online.

Hrvatski UDK Online stručno je pomagalo za indeksiranje i klasificiranje s pomoću UDK (Univerzalne Decimalne Klasifikacije). Namijenjeno je svim stručnjacima za klasifikaciju u knjižnicama i drugim bibliografskim informacijskim službama koje se služe hrvatskim jezikom.

Hrvatski UDK Online najopsežnije je izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije dostupno na hrvatskome jeziku koje sadrži cjelovitu standardnu inačicu UDK s više od 70 tisuća oznaka, proširenu s više od 11 tisuća otpisanih brojeva. Najvažnije je obilježje hrvatskoga mrežnog izdanja da je ono uvijek sukladno s aktualnom inačicom UDK standarda UDC Master Reference File (UDC MRF). Zbog velikoga opsega nazivlja, posebno u područjima znanosti i tehnologije, Hrvatski UDK Online vrijedan je izvor indeksnih izraza i pojmova koji može poslužiti u prevođenju ili sastavljanju različitih strukovnih rječnika.

UDK Online objavljuje i održava UDK konzorcij koji je vlasnik sadržaja i aplikacije te upravlja i održava servis u cijelosti. Vlasnik je hrvatske inačice UDK Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja je odgovorna za prijevod na hrvatski jezik i podršku korisnicima sustava.

 
index Instagram400x230 youtube