Roditelji u HNŽ-u potpisuju peticiju: Vratimo djecu u školske klupe!

Neizvjesnost roditelja oko početka školske godine sve je veća.Početak nove školske godine se polako bliži, a dok su pojedine županije u BiH, roditeljima, učenicima i nastavnom osoblju iznijeli mogućnosti i uvjete u kojima bi se nastava mogla održavati, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji to nije slučaj.

Zato su se roditelji, okupljeni oko Udruge Naša djeca, odlučili za pokretanje peticije.

Nastava isključivo u školi

''Mi, građani HNŽ koji potpisujemo ovu peticiju, od Vlade HNŽ, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Kriznog stožera HNŽ, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji tražimo da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju opće karantene'', napisali su roditelji u opisu peticije.

Prateći razvijenija društva i ponašanja u novonastaloj situaciji, navode, vide da nije važna samo ekonomija, već je jako važan i razvoj i znanje naše djece.

Djeca ispaštaju

''Djeca nisu glavni prenositelji COVID-19 infekcije i epidemije, niti su izloženi najvećem riziku a upravo oni najviše ispaštaju. Ne umanjujući trud većine prosvjetnih djelatnika u odvijanju nastave na daljinu proteklih mjeseci, mi, roditelji, najbolje smo upoznati s teškoćama i zakinutosti u obrazovanju naše djece. Naraštaji učenika uskraćeni su u normalnom osobnom razvoju, prijenosu znanja i kvaliteti nastave, te smatramo da se postojeće stanje ne smije odobravati i produžavati'', navodi se u opisu peticije.

Pohađanje nastave u školi ima, uz stjecanje znanja, važnu i socijalnu funkciju razvoja radnih navika i duhovnog sazrijevanja, smatraju roditelji.

Učenje na daljinu, odnosno online nastava, navode roditelji, je mogućnost od koje najviše koristi mogu imati odrasle osobe koje imaju jasnu motivaciju i ciljeve koje postižu učenjem.

Trajna šteta

''Kod djece u osnovnoj i srednjoj školi nastava na daljinu može ostaviti trajnu obrazovnu, socijalnu i emocionalnu štetu, jer se učitelj, učenik i svakodnevna komunikacija u razredu ne mogu zamijeniti isključivo ekranom. Također, odvijanje nastave na daljinu produbljuje socijalne razlike između djece, jer će obitelji boljeg imovnog stanja naći načine dopunske nastave za svoju djecu, koja neće biti dostupna svima'', navode roditelji tražeći od nadležnih, kada budu donosili odluku, da poštuju zahtjeve ove peticije.

U slučaju opće karantene...

''U slučaju opće karantene, tražimo da se svim učenicima osiguraju tehnički uvjeti (pristup internetu/tableti/laptopi) za praćenje i sudjelovanje u nastavi na daljinu'', navodi se u peticiji.

Podsjetimo, ranije je za Bljesak.info ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta naše županije Rašid Hadžović rekao da je i on za povratak djece u škole ali kako, i na koji način - znat će se konkretno sredinom osmog mjeseca.

''Dobili smo upute Ministarstva civilnih poslova o sigurnom povratku djece u škole, rađen je u suradnji s UNICEF-om. Potrebno je još detaljnije isplanirati sve, s toga nećemo izlaziti u javnost dok sve ne pripremimo'', kazao je.

 
index Instagram400x230 youtube