Brat i sestra, Mihaela i Šimun iz Ljubuškog, nižu brojne šahovske uspjehe [audio]

Ljubav prema sportu u Hercegovini je u većini primjera potekla iz obitelji.

Mnogi uspješni sportaši iz ovih krajeva svoje uzore imaju među članovima obitelji, a takav je i slučaj sa mladim šahistima Mihaelom (11) i Šimunom Enzom Buntićem (8) koji proteklih dana nižu velike uspjehe.

Mihaela je prije nekoliko dana na državnom šahovskom prvenstvu u Bihaću postala prvakinja BiH u svojoj kategoriji Ž-12, a odmah potom je osvojila i prvo mjesto na velikom finalu Sportskih igara mladih u Sarajevu.

Uspješan mjesec iza sebe ima i njezin mlađi brat Šimun Enzo.

Maleni Šimun je ovog mjeseca sa šest pobjeda u šest mečeva suvereno osvojio Prvi turnir za Polaznike škole šaha Šahovskog kluba Kula Ljubuški.

Mihaela trenira šah već šest godina, a od prije godinu dana drevnu igru je počeo trenirati i njezin mlađi brat.

„Moj djed Šimun Buntić je naučio mog tatu, a kada je tata igrao preko kompjutera na chess.com, ja sam često gledala i to bi bilo mi je zanimljivo. Pitala sam tatu da me nauči i on je rekao – naravno“, objašnjava Mihaela kako se kod nje rodila ljubav prema šahu.

S obzirom da im otac Alen vodi školu šaha u Šahovskom klubu Brotnjo, tamo su oboje često išli na turnire, a od osnivanja Šahovskog kluba Kula u Ljubuškom, Šimun i Mihaela su česti na turnirima ljubuškog kluba.

Dobro se nose sa starijim igračima, a Mihaela kaže kako upravo protiv iskusnijih igrača puno nauči.

„Jako je poučno kada igraš sa starijima. Učiš iz svojih grešaka, kada pogriješiš u partiji i onda analiziraš i tako postaješ sve bolji i bolji.“

Iako tek mlada šahistica, Mihaela ima zavidnu kolekciju trofeja i medalja.

„Imam već četiri trofeja i pet medalja, osvojila sam dva pehara na Herceg-Bosni i jedan pehar na Državnom i jedan za „malu nadu“, objašnjava nam.

Sa mlađim bratom često igra šah.

Iako Mihaela većinom pobjeđuje, Šimun je zna namučiti za pločom.

„Sinoć sam ju dobio“, pohvalio nam se Šimun.

Inače, zahvaljujući osvojenoj tituli prvakinje BiH, Mihaela je izborila pravo nastupa na Svjetskom ili Europskom šahovskom prvenstvu, a kako kaže najvjerojatnije će ići na Europsko.

„Veselim se tome. Upoznat ću nove prijatelje, nove šahiste. Igrati ćemo šah. Uživati ćemo, bit će mi jako lijepo, nadam se“, poručila je za kraj Mihaela.

Poslušajte razgovor s mladim šahistima:

Poslijednja izmjena danaPetak, 09 Srpanj 2021 12:07
 
index Instagram400x230 youtube