Vučić: Mi smo legalisti i prihvaćamo sve odluke Saveza

Iako je NK Ljubuški uvjerljivo najbolja momčad 2. lige Federacije Jug, momčad s Babovca neće ići u doigravanje za viši rang.

Razlog tome su propozicije saveza koje zahtijevaju da momčad mora imati sve mlade selekcije, a u Ljubuškom juniore nemaju. Zbog toga će sav trud Damira Vučića i njegovih igrača biti uzaludan, barem u rezultatskom smislu, piše hercegovina.info.

Izrevoltirani tom činjenicom iz Ljubuškog su na svojim društvenim mrežama objavili tablicu u kojoj su sebe s najvećim brojem bodova (49) stavili na četvrto mjesto, a na prvo Neum koji ima 34 boda, ali i sve uvjete prema propozicijama.

"Tablica Druge Lige Jug nakon 21. kola, prema propozicijama natjecanja Nogometnog Saveza FBiH gdje nije važno kakav si rezultat ostvario na terenu nego je važno imaš li stolice na stadionu ili juniore u natjecateljskoj sezoni godinu ranije. Ukinite ligu", poručili su iz Ljubuškog.

Nakon ove objave u 'klubu s mora' su se osjetili prozvanima pa su Ljubušacima odgovorili.

"Sportski prijatelji iz Ljubuškog, propozicije su jasne bile i uoči sezone. Nama iz HNK Neum su puno važnije mlađe selekcije od seniora što kod vas nije slučaj. Puno su nam važniji limači, pretpioniri, pioniri te na koncu kadeti i juniori nego seniorska tablica. Vama želimo da formirate za iduću sezonu sve kategorije pa da nam se priključite u Prvoj ligi Federacije, ako vam fali djece i tu vam možemo pomoći. Sportski pozdrav s Jadranskog mora", poručili su iz Neuma.

U doigravanje za viši rang tako će Neum ili Tomislav. S obzirom da obje momčadi ispunjavaju sve uvjete u doigravanje će ona koja na kraju bude u prednosti na ljestvici.

S obzirom da su se mogle primjetiti male trzavice na relaciji Ljubuški - Neum, treneri oba kluba su za hercegovina.info pobliže objasnili o čemu se zapravo radi.

"Ljubuški je bez daljnjega najbolja momčad lige i o tome je suvišno govoriti. Oni su suvereno osvojili prvenstvo i ja im na tome čestitam. U prvom djelu su s Miljenkom Bošnjakom bili još bolji. Nitko takvog igrača nije imao u ligi. Njegov odlazak ih je malo oslabio, ali možda i činjenica kako neće moći u viši rang pa je nestalo motiva. No, ponavljam oni su zasluženo prvaci i najbolja momčad lige", kaže iskreno Ivan Matić trener Neuma.

No, unatoč pohvalama u doigravanje će najvjerojatnije njegova momčad.

"Propozicije su bile jasne od početka. Svi smo ih znali i dobili i time smo se vodili. Bilo je jasno da će u doigravanje ići prvi s ljestvice koji ima sve uvjete. Mi smo se sukladno tome praktički natjecali s Tomislavom, Grudama, Stocem i Brotnjom, koji imaju sve potrebno. Bazirali smo se da budemo što bliže vrhu i prvi koji imamo uvjete. Mi igramo Prvu ligu Federacije što se tiče omladinskog pogona, dok primjerice Ljubuški nema juniore, a kadeti igraju županijsku ligu. To su propozicije Saveza i to je tako. Za licenciranje smo prošlog tjedna pozvani mi, Tomislav i Grude. Grude se na licenciranju nisu pojavile tako da smo ostali mi i Tomislav. Tko bude bolji na ljestvici na kraju prvenstva ide u doigravanje", ističe Matić.

Dodaje kako je i Neum u seniorskoj momčadi mogao imati znatno jaču momčad.

"Ta omladinska liga košta. Snimaju se utakmice, morate imati medicinsko osoblje, osiguranje, suce, delegate. Tu jedino ne plaćate igrače, ali što se tiče kotizacije i službenih osoba ona košta isto kao i seniorska liga. Tu su zatim i putovanja. Mi smo mogli za te novce dovesti pet iskusnih igrača, dati im dobre plaće i biti prvi na ljestvici, ali to nije cilj. Mi smo odlučili ići s juniorima pod cijenu uspjeha, ali s ciljem biti što bolji."

Objašnjava kako Ljubuški nije jedina 'žrtva' propozicija.

"Sloga Simin Han, dok je još gospodin Husić bio predsjednik ,isto tako poput Ljubuškog jednu godinu nije mogla ući u viši rang iako su bili prvi. Nisu imali juniore. Iduće godine su oformili juniorsku momčad i bili prvaci."

Što se tiče ulaska u Prvu ligu Federacije Matić kaže: "Mi nekih pretjeranih ambicija nemamo. Ali prije nekoliko dana smo bili na prijemu kod načelnika Jurkovića i on je rekao da će u slučaju da izborimo viši rang raditi na infrastrukturi i pomoći sve što nam treba."

Trener Ljubuškog Damir Vučić kaže da uopće nema neke ljutnje sa strane njegova kluba, osim malo cinizma prema nekim anomalijama.

"NK Ljubuški se zaista nije nikome žalio na ovu odluku. Mi smo legalisti i prihvaćamo sve odluke Saveza. Međutim, mi smo samo na našim mrežama tablicom objasnili kako stanje izgleda u odnosu na pravilnik."

No, nezadovoljstvo su ipak iskazali.

"Kada bi išli doista u detalje, analizirati pravilnik i onaj unazad godinu dana, onda bi svi razumjeli zašto to stoji u objavi. Nećemo ići u to, jer nije način da s time idemo preko medija. To bi bila direktna komunikacija s ljudima koji vode Savez i ligu. Tu ima puno anomalija i to svi znaju. Znamo koji je put da se to mijenja. Pravilnici se ne mijenjaju ad hoc. Međutim, mi imamo pravo iskazati nezadovoljstvo. Svoj stav smo poslali u Savez i želimo otvoriti pandorinu kutiju kako bi se smanjio jaz. Na nekim gostovanjima igrate na ledini i utakmice ispodprosječne razine. Nitko primjerice ne priča o infrastrukturi", ističe Vučić.

Pravilnik se izmjenio.

"Mi smo početkom sezone imali sastanak uprave. Predsjednik kluba i gradonačelnik su zatražili da im pokažemo propozicije o natjecanju. Tada smo otvorili stranice Saveza i na njima je bio jedan pravilnik. On ne odgovara ovom sadašnjem. Po prijašnjem je pisalo da klub treba imati tri natjecateljske momčadi. Nigdje nije pisalo ovo što sada piše. Sada je decidno objašnjeno da se ne može ići u viši rang ako nemaš juniore. Nakon toga smo donijeli odluku da i nismo spremni podnijeti financijski teret Prve lige. Ali smo odlučili biti što bolji bez obzira na sve. Kada se pojavio drugi pravilnik prihvatili smo ga iako se ne slažemo s njim i to je to."

Jesen i proljeće u ligi se znatno razlikuju kaže Vučić.

"Prva polusezona je bila odlična i po suđenju i svemu. Kada je krenula druga polusezona to je bio urnebes od suđenja. Porasli su apetiti mnogima i to više nije to. Osjeti se. To nas je iziritiralo. Još jedna stvar su organizacije utakmica. Mi ovdje imamo šest skupljača lopti, a odete na gostovanje od 50. minute nema lopte za igru. Međutim to službene osobe ne bilježe. Morala bi se podići ljestvica što se tiče mnogih stvari. Od nekoga se traži nešto, a od nekoga ništa. No, mi odluke Saveza poštujemo, ali bi voljeli da su drugačije."

Cilj je ipak ostvaren.

"Ono što smo mi zacrtali, da formiramo momčad i proširimo igračku bazu, smo i ostvarili. Jednu momčad smo imali prvi dio sezone. Silom prilika smo ostali bez Jure Pušića koji je otišao na operaciju, a drugi je bio Miljenko Bošnjak. Jednako tako jedan spektar mladih igrača smo dali Širokom da osjete što znači igrati drugu ligu."

U iduću sezonu s juniorima.

"Mi nismo silom mogli napraviti momčadi juniora i kadeta za prvu ligu bez da imamo igrače. To bi bilo suludo. Još neko vrijeme nosit ćemo se s posljedicama koje su rađene ljubuškom nogometu nazad deset godina. Ova uprava je došla prije godinu i pol."

Atmosfera na Babovcu ostaje dobra.

"Neće nas ovo poremetiti. Nastavljamo svojim putem. Dogodine ćemo ići s kadetima i juniorima u prvu ligu i imat ćemo sve potrebne uvjete prema propozicijama. Bavimo se sami sobom i nastojat ćemo biti što bolji iz godine u godinu", rekao je Damir Vučić.

 
index Instagram400x230 youtube