Poruka s Babovca: #ukiniteligu

NK Ljubuški, ove sezone prvoplasirani klub drugoligaškog Juga, na svojoj Fb. stranici objavio je zanimljivu ljestvicu Druge lige FBiH - Jug na kojoj se nalaze na 4. mjestu.

Na istoj ljestvici vodeći je HNK Neum, a ispred momčadi s Babovca još su HNK Grude i HNK Tomislav.

"Tablica Druge Lige Jug nakon 21. kola, prema propozicijama natjecanja Nogometnog Saveza FBiH gdje nije važno kakav si rezultat ostvario na terenu nego je važno imaš li stolice na stadionu ili juniore u natjecateljskoj sezoni godinu ranije... #ukiniteligu", stoji u objavi NK Ljubuški.

O kakvom je poretku riječ?

Bolje upućeni u nogometna zbivanja u Federaciji BiH lako će zaključiti da je ovo poredak klubova po pravu prvenstva natjecanja u doigravanju za Prvu ligu FBiH, a objavljena ljestvica jasno pokazuje tko prema osnovnim uvjetima po Pravilniku o licenciranju klubova za sudjelovanje u natjecanju Prve lige NS FBiH zadovoljava osnovne kriterije za igranje višeg ranga po športskim kriterijima.

Ljubuški bez juniora

Neum, Grude i Tomislav imaju sve potrebne mlađe kategorije koje se ove sezone natječu u svojim dobnim skupinama, dok Ljubušacima nedostaje kategorija juniora i to ih trenutačno eliminira iz borbe za viši rang natjecanja bez obzira na prvu poziciju u ligi.

Kao što postoje kriteriji koji klubovi moraju zadovoljavati za nastup na drugim razinama natjecanja tako postoji Pravilnik o licenciranju klubova za sudjelovanje u natjecanju Prve lige NS FBiH. Tako je već s početkom sezone svakog ligaškog natjecanja poznato koji klubovi mogu ići gore, a koji mogu samo 'skočiti dolje'.

Jedina bitna stvar koja se u posljednje vrijeme promijenila je ta da drugoligaši koji po rezultatima i uvjetima ostvaruju pravo igranja u Prvoj ligi FBiH ne idu direktno u viši rang nego igraju doigravanje s klubovima iz ostalih drugoligaških liga.

Lige bez klubova

Posljednjih godina kvaliteta nogometa na jugu BiH je u padu. U prvoj ligi FBiH, hercegovački klubovi Igman, GOŠK i Čapljina vode grčevite borbe za ostanak u ligi. Jedina svijetla točka Hercegovine u ovom natjecanju su nogometaši Posušja koji su pred vratima najjačeg nogometnog natjecanja u BiH, a donedavno su bili u trećem rangu natjecanja igrajući Drugu ligu FBiH - Jug.

U kakvoj se situaciji nalazi nogomet u Hercegovini pravi je pokazatelj ova liga. Ona broji tek 13 klubova od mogućih 16. Tri mjesta su upražnjena, jer nema klubova koji bi ih mogli popuniti zato što županijski prvaci uglavnom nemaju uvjete za igranje višeg ranga pa posljednjih godina Međužupanijska liga u kojoj se natječu klubovi iz županija Zapadnohercegovačke i Herceg-Bosanske ne daju predstavnika u viši rang.

Izuzetak je bio tek Ljubuški u sezoni 2018./2019. Ni tad ni danas za igranje Druge lige FBiH - Jug nije trebalo imati kategoriju juniora, no Prva liga FBiH je ipak razina više. 

Tablica Druge Lige Jug nakon 21. kola, prema propozicijama natjecanja Nogometnog Saveza FBiH gdje nije važno kakav si...

Objavljuje NK LjubuškiPonedjeljak, 3. svibnja 2021.
Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 03 Svi 2021 13:44
 
index Instagram400x230 youtube