Mrljanovac: Oaza mira i maslina

Ljubuška Butorovica u svom krilu čuva jednu mirnu i odavno nenaseljenu udolinu ili klanac zvan Mrljanovac za koje mnogi današnji Ljubušaci,

ni ne znaju a neki nisu nikad ni čuli. Odavno su stanovnici napustili ovu mirnu oazu spustivši se na niže do struje, vode , ceste i „civilizacije”. Područje je to koje pripada Gornjim Radišićima, zaseok zvan Marići.

Mrljanovac danas živi u svojoj punoj ljepoti, ne posve netaknutoj jer je oplemenjen nasadima maslina, loze, šipaka.


Obilaze ga zaljubljenici u šetnju, a onako jače zaživi nekoliko puta godišnje, obično u vrijeme nekih obiteljskih okupljanja, obljetnica ili pak sezonskih radova kada se ljudi vraćaju na svoja stara ognjišta uživajući u berbi grožđa, orezivanju ili branju maslina.
I ovi lijepi i topli listopadski dani unijeli su živost u tu oazu, okupili su se rođaci i prijatelji jedne od ogranaka velike obitelji Marić kako bi obrali 400 -tinjak stabala maslina koje su posađene prije 15 godina. Iako je godina bila izrazito sušna, masline su na Mrljanovcu dale odličan urod, uz randman ulja od 15 % , te su u dva dana dobro raspoloženi berači uspjeli završiti ovogodišnju berbu.

 

 
index Instagram400x230 youtube