Impresivan pogled na kulu iz ptičje perspektive: I sam herceg Stjepan bio bi ponosan!

Tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom čija je obnova počela prije nekoliko godina još krije mnoge tajne.

Međutim, ono što je iz ptičje perspektive nakon djelomično obnove, vidljivo, djeluje impresivno. Da snimke vide i sam herceg Stjepan i njezini graditelji, bili bi ponosni. To je bila novinarska impresija nakon fotografija snimljenih dronom. Oko središnjeg dijela tvrđave još se nalaze građevinske skele, a na upit  - što se radi, arheolog dr. sc, Mirko Rašić, voditelj projekta revitalizacije, kaže:

   -U tijeku su finalni radovi fugiranja zidnih obloga na središnjoj branč kuli, uređenje hodnih površina, te konačno postavljanje montažne čelične konstrukcije za unutrašnje stubište branč kule“, konstatira dr. sc. Rašić, pa prelazeći na dosadašnji tijek obnove pojašnjava:
 
   „Do sada su obavljeni svi značajni građevinski  tj. konzervatorski-restauratorski zahvati na središnjoj jezgri (branč kula, središnja kula tzv. Herceguša). Radovi su uključivali obnovu jezgre arhitekture, te unutrašnjih i vanjskih fasadnih obloga bez intervencija rekonstrukcije. Ranije je dovršena obnova najugroženijih bedema na južnom oboru i provedena su arheološka istraživanja na svim pozicijama koje su planirane za obnovu.
 
   Na upit - tko je sve financirao očito je zahtjevne radove voditelj projekta dr. sc. Rašić, nastavlja:
 
   „Tekući radovi financiraju se kroz EU projekt HeritageRevived. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG, dok su partneri u projektu – Grad Ljubuški (BiH), Grad Solin (Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Hrvatska) i Općina Ulcinj (Crna Gora). Ukupni proračun je 1.965.411,19 KM, od čega je sufinanciranje Europske unije 1.670.625,00.“
 
   -Što dalje, slijedi li nastavak radova i kada?
 
   -Nastavit ćemo aplicirati ma EU IPA fondove, ali i natječaje resursnih ministarstava BiH za obnovu nacionalnih spomenika. Plan je nastaviti sa konzervatorsko-restauratorskim radovima obnove perimentralnih bedema i dvije manje kule na sjevernom bedemu. Nakon procesa građevinskih radova, pristupit će se projektu prezentacije lokaliteta koji bi definirao turističke i ine sadržaje, rasvjetu, nalazište, uređenje pristupa i sl. Dakl. Nastavak slijedi kada se osiguraju nova sredstva.
 
   -Dosadašnjom obnovom tvrđava je dobila potpuno novi izgled, doskora je na ulazu stajala tabla da je razgledanje na 'vlastiti rizik', može li se završetkom druge faze radova koristiti u turističke svrhe?
 
   -Tvrđava je nakon ove dvije faze radova sigurna za turističke posjete, međutim, uređenje pristupnih komunikacija nije dio ovoga projekta, niti su takvi procesi mogući do okončanja konzervatorsko-restauratorskih restauratorskih radova.
 
 S dr. Rašićem razgledali smo bedeme i branč kulu i uvjerili se da nedavni potres nije pričinio nikakvu štetu, unatoč glasinama. Zanimljivo, da među Ljubušacima ima i sentimentalno vezanih kojima je pogled na tvrđavu i njezine bedeme u ruševnom obliku bio, prijemčiviji od monumentalnog izgleda kojeg je dobila drugom fazom obnove koja je pri kraju. Voditelj projekta realizacije arheolog Mirko Rašić, ustupio nam je slike novog izgleda tvrđave, na čije konture još jednom naglašavamo, bi bio ponosan i sam herceg Stjepan.
 
index Instagram400x230 youtube