Novi gradski park dodatno će uljepšati sliku Ljubuškog

Izgradnja novog parka u Ljubuškom, koja je bila planirana i najavljivana neposredno uoči početka pandemije koronavirusa u BiH, uskoro će početi, piše Večernji list BiH.

Sve glavne radnje i pretpostavke da bi se taj projekt počeo provoditi su urađene i nema razloga da radovi u vrlo skorom vremenu ne krenu. Radi se o parku pokraj nogometnog stadiona Babovac i kružnog toka, koji će od stadiona i kružnog toka praktički dijeliti samo cesta, a trenutačno se na tom prostoru nalazi neuređena veletržnica za prodaju i kupnju drva, ugljena, sijena, stajskog gnojiva, kamena, presadnica, pritki...

Putovi Grude

Upravo je završen postupak javne nabave, napravljen je projekt, a i s financijskim sredstvima ne bi trebalo biti teškoća, tako da je sve spremno da se počne ostvarivati vrijedna i za svaku pohvalu zamisao prema kojoj će Ljubuški dobiti još jednu zelenu površinu.

Postupak javne nabave ''Uređenje prostora parka Babovac'' Grad Ljubuški pokrenuo je 23. ožujka, Povjerenstvo za javnu nabavu provelo je sve predviđene proceduralne radnje i na temelju preporuke povjerenstva, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je 20. travnja donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja. Najbolji ponuditelj je građevinsko poduzeće Putovi d. o. o. Grude, s cijenom u iznosu od 244.980,70 KM bez PDV-a. Osim Putova Grude, ponude su dostavila još dva ponuditelja: T&D Company d. o. o. iz Ljubuškog s iznosom od 245.082,35 KM i Co Martinović d. o. o. iz Čitluka s iznosom od 265.174,50 KM. Inače, u planu javnih nabava procijenjena vrijednost radova ''Uređenje prostora parka Babovac'' bila je 245.000 KM.

Predstoji potpisivanje ugovora s Putovima Grude i uvođenje u posao, što bi se moglo uraditi u idućih mjesec dana. Najava gradnje i prvotni projekt, koji je izradila tvrtka GEO-DATA iz Mostara, predstavljeni su u veljači 2020. godine, no sve je poremetila i odgodila pandemija koronavirusa, čekali su se bolji dani i, eto, napokon su došli.

U međuvremenu dogodila se i važna izmjena zbog koje je moralo doći do određene promjene projekta. U prvoj verziji bilo je predviđeno da u sklopu parka bude i veletržnica, ali se od toga odustalo jer je riječ o gradskom prostoru nedaleko od samog središta grada.

Brojni sadržaji

U novoj projektnoj izvedbi veletržnica je izbačena i umjesto parkirališta za kamione sad će biti parkiralište za osobne automobile, s oko 20-ak parkirališnih mjesta. Te promjene vrlo su važne, park će dobiti drukčiji oblik i sliku, u kojoj će dominirati zelenilo i zelene površine, koje bi veletržnica remetila i u velikoj mjeri nepovoljno utjecala na funkciju, ulogu i značaj parka za grad i ljude. Park će sadržavati potrebne zelene površine, travnjak, drveće, ukrasno bilje, fontanu, dječje igralište, šetnice, klupe... Ukupna površina parka planirana je u veličini oko 3800 četvornih metara.

Što se tiče financijske konstrukcije, gradonačelnik Vedran Markotić nedavno je rekao da bi Grad Ljubuški mogao sudjelovati s oko 160.000 KM vlastitih sredstava, da je to osigurano u gradskom proračunu i da je za taj projekt dobiveno 100.000 KM iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a očekuje se i pomoć županije. Novi park će znatno estetski izmijeniti i uljepšati taj istočni dio gradskog prostora i donijeti dodatne atribute uređenog, arhitektonski preporođenog i privlačnog Ljubuškog.

 
index Instagram400x230 youtube