Glazbena škola Ljubuški: Održana konferencija za medije u povodu početka rada jazz radionica

Jučer je u Glazbenoj školi Ljubuški, održana konferencija za medije u povodu početka rada jazz radionica,

koje se održavaju u sklopu  Ljubuškog Jazz Festa. Konferenciji su nazočili, osim organizatora, i predavači Jazz radionica; eminentni, višestruko nagrađivani jazz glazbenici, producenti i skladatelji: Zvjezdan Ružić – klavir, Vojkan Jocić -sax, Vladimir Kostadinović – bubanj i Miha Koren – bass. Radionice će trajati do 27.kolovoza, kad će biti održan  koncert polaznika i predavača, a time se ujedno i zatvara ovogodišnji Ljubuški Jazz Fest.

Na početku se ispred organizatora ovog Jazz Festivala Udruge Intro, nazočnima obratila Ravnateljica Glazbene škole Ljubuški Ivana Šaravanja :

 – Kao što znate, Ljubuški Jazz fest je otvoren 13. kolovoza u gradskom parku jednim prekrasnim koncertom Zdenke Kovačiček i pratećeg Greenhouse Blues Banda. Ovo što počinje danas je nastavak, odnosno, drugi i ključni dio festivala, ona nekakva prvotna ideja, misao vodilja i sjeme iz kojeg je sve to izniklo, a to su jazz radionice. To je nekako prilika i škola, kako bi negdje, bar na nekom mjestu mladi i svi ostali koji to žele, mogli naučiti nešto što u formalnom obrazovanju gotovo da nemaju priliku, a to je improvizacija u glazbi, konkretno jazz improvizacija.

Potom su zaredala pitanja novinara, evo najzanimljivijih pitanja i odgovora:

Vojkan Jocić, na upit o radionicama: To je odlična stvar. S obzirom na iskustva s dosadašnjih radionica prije 2 godine kad smo se prvi put okupili na ovakvoj jednoj predivnoj radionici s predivnim mladim ljudima koji su puni elana i  motivacije da nauče nešto novo, nešto malo drugačije, nešto što se ne uči u školi kao dio nastavnog programa. Kod nas nemamo infrastrukturu za jazz i popularnu glazbu, pa je ovo jedan odličan poligon za to. Nastojimo u nastavi koju imamo svaki dan, individualnu ili skupnu, učenike čim više upoznati s tim glazbenim smjerom, jazzom. Na kraju seminara imamo jedan završni koncert gdje će polaznici pokazati svoje vještine, što su naučili, što su savladali. Ja osobno mogu reći da sam sretan i ponosan da imamo ljude da rade tako nešto plemenito jer to je stvarno nešto za buduće generacije i mlade naraštaje koje će stasati i sigurno će to puno značiti i njima i sredini, i ne samo sredini, nego to se može raširiti i po cijelom svijetu. Nadamo da će to ostaviti odličan feedback. Moram napomenuti, to su dugogodišnji proces. To nije proces koji radite godinu ili dvije, i da dobijete rezultate. To se mora njegovati više godina, a onda kad dođu rezultati, onda će se svi iznenaditi i svi će biti zadovoljni i oduševljeni kako ljudi napreduju, kako su to savladali, a dosada nisu imali prilike za to.

RLj. Upit za Zvjezdana Ružića. – Povodom Međunarodnog dana jazza, 30. travnja, u nekoliko hrvatskih gradova održan je glazbeni program ‘live’ koncerata jazz glazbe, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja u kojima je sudjelovao niz istaknutih jazz glazbenika.

Koncerti su održani u Split, Opatiji, Zagrebu, Puli, Rijeku i Osijek. Nastupilo je 18 solista i 8 raznih jazz bandova, što trija, što kvarteta, kvinteta itd… Pored njih, u Hrvatskoj ima još od ranije poznatih jazzista, što brojku jazz glazbenika čini još većom.  Čini se da jazz u Hrvatskoj ima budućnost.

Zvjezdan Ružić: Apsolutno. Prije desetak godina, Vojkan i ja smo se upoznali kad smo krenuli zajedno svirati u sastavu Borna Šercar’s Jazziana Croatica, čak i tad je bilo puno manje jazz sastava. Bili smo veliko iznenađenje,  sve reakcije su bile –  Woah, pojavio se novi jazz band! A u međuvremenu je stasalo puno dobrih projekata i očito nekako smo jedni druge potaknuli i inspirirali da stvaramo autorsku glazbu, a time i da se okupljaju novi sastavi i eto tako danas imamo doista baš onako­- nikad bolju scenu, nikad više autorskog rada, što je jako bitno jer je kultura identitet naroda. Mi sad pišemo identitet ovog vremena, nešto što će ostati za buduće generacije; ali ono najbitnije je to što se inspiriramo i dalje, i eto nadam se da ćemo sad i ovdje uspjeti nadahnuti nove ljude i naraštaje za stvaranje da se odvaže da krenu na neka svoja glazbena putovanje.

RLj. Pitanje za Mihu Korena.  Miha, vi ste u posljednje vrijeme polučili golem uspjeh. Angažirani ste od strane vodstva The Euroradio Jazz Orchestra, što je samo po sebi, veliko priznanje. Stvar je, po Slovensku jazz scenu još veća, kad se zna da su prije Vas tu bila još 2 glazbenika iz vašeg grada – Velenja. Velenje je relativno malen grad, no u jazzu je jako značajno mjesto.

Miha Koren: Da. Velenje je poznato po jazz sceni, najeminentnija imena scene su: saksofonist Jure Pukl i kontrabasist Robert  Jukič. Sve je to počelo sa Jazz radionicama Boška Petrovića 1998. i 1999. To je, što reče Vojkan maločas, taj proces koji traje godinama. Jukič i Pukl su prošli te radionice i danas su glazbenici svjetskog glasa.

RLj. pitanje za Vladimira Kostadinovića. – U zadnje ste vrijeme postali promotor, jedne od najčuvenijih tvornica činela na svijetu, ako ne i najčuvenije tvornice, Paiste, sa sjedištem u Švicarskoj. Svakako ste ponosni na tu činjenicu…

Vladimir Kostadinović:  Takvo što je svakako iznimna čast i zadovoljstvo za svakog glazbenika… Evo sad gledam sve ove polaznike i vidim i mlade generacije, što mi je jako drago i razmišljam kako sam i ja nekad sjedio tako uz mentore, pohađao radionice i sanjao kako ću sav trud i  život uložiti u to da postanem glazbenik. Jednog dana će sigurno netko od ovih djevojčica i dječaka biti mentorom i novim generacijama prenositi znanje, što je jedan prirodni i životni proces. Zadatak je svih koji uspiju u bilo čemu, jednom svoje znanje prenijeti mlađima.  Kao dječak sam sanjao kako sviram sa starijima i iskusnijim glazbenicima od sebe i da imam brandiranu opremu u svom setu bubnjeva kao što su Paiste činele i ostali proizvodi vrhunskih proizvođača instrumenata. Ono što je polazna točka, ja uvijek napominjem svojim učenicima što je bitno i zašto smo mi zapravo ovdje – to je ljubav. Ta ljubav koja prirodno čovjeka natjera da radi to što voli. A sve ostalo, karijera, uspjeh, novac, oprema, sponzori…, to dolazi jednostavno i najljepšim i najkraćim prirodnim putem. Ja sam uvijek vjerovao kako u sebe tako i u vas. Nadam se da će među vama biti onih koji će istrajati do kraja, znači nema odustajanja. I kada dođete u poziciju da vam se tako neka vrhunska tvornica ponudi za sponzora i da kaže: „O.K., smatramo da imate reference i naša će Vam tvornica dati poticaj za nastavak uspješne karijere“, onda je to velika čast, zaista drago mi je zbog sve toga. Nadam se kako će netko od vas polaznika ponoviti ovakav uspjeh.

Na kraju konferencije se obratio i Toni Kraljević dopredsjednik Vlade i ministar financija Županije Zapadnohercegovačke. Kraljević, koji je jedan od inicijatora ovog festivala, se toplo  zahvalio predavačima koji su, između svojih čestih nastupa, našli vremena za ovaj seminarski radni tjedan u Ljubuškom, te im je, kao i polaznicima poželio uspješan rad.

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Kolovoz 2021 12:19
 
index Instagram400x230 youtube