Marija Vujica, Agencija LIBAR: Osjećaj povjerenja je najljepši osjećaj koji poduzetnik može osjetiti

Marija Vujica, vlasnica agencije Libar, koja već 13 godina zastupa Studio Cambridge u BiH i organizira školu engleskog jezika u Velikoj Britaniji govori o iskustvima rada u svijetu prevođenja i organizacija edukacija o stranim jezicima.

U razgovoru za klub menadžera poslovnog portala Manager.ba posebno se dotakla vrijedne obljetnice organizacije edukacije mladih kroz Studio Cambridge kroz koje čenici iz BiH pokazuju izvrsna znanja engleskog jezika na Cambridgeu, a već ih je 300 prošlo ovu prestižnu edukaciju.


Koliko je zahtjevan takav projekt koji djeci iz cijele BiH pruža priliku da sudjeluju na ljetnoj školi engleskog jezika u Cambridgeu? 

- Kvalitetu ovog aranžmana prije svega prepoznaju roditelji i djeca te se isključivo iz tog razloga i prijavljuju. Kao licencirani zastupnik imamo obveze i njih trebamo ispuniti. Radi se putovanju koje počinjemo planirati početkom godine i aktivnosti provodimo do konca ljeta, kad se vraćamo iz Cambridgea. Aktivnost traje okvirno osam mjeseci rada, a sastoji se od planiranja, organiziranja, promidžbe, rezervacija, upisa, aktivnosti na dobijanju britanske vize, zrakoplovnih bookinga pa sve do samog procesa boravka. Kao i svaki posao, zahtjeva profesionalno planiranje, organiziranje i na kraju najkavlitetniju izvedbu. Veći broj naših djelatnika uključen u kompletnu organizaciju i svatko ima svoju ulogu koju mora izvršiti na najbolji način. Bez timskog rada, ovakav jedna projekt se ne može provesti, prevelika je odgovornost.


Kolika učenika će u vašoj organizaciji ove godine krenuti u Cambridge i zašto je ova godina posebna?

- Naša grupa svake godine broji od 20 do 35 učenika, ovisno o tome koliko rezerviramo mjesta u Cambridge. Rezerviranja radimo u siječnju i tada definiramo kompletnu organizaciju koju trebamo provesti. Ove godine idemo s grupom od 22 učenika u periodu od 30.7. do 13.8.2023. Ove godine s nama u Englesku ide naš 300. učenik. Zaista jedan jubilej na koji smo ponosni. Vjerujemo kako su djeca koja su išla s nama do sada zadovoljna i kako im je ovo putovanje nešto što pamte za cijeli život. Skoro da nema grada ili općine u BiH iz koje s nama nije išlo ni jedno dijete, tako da je to najbolja potvrda kvalitete našeg rada i aranžmana. Ove godine s nama idu učenici iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Brčkog, Ljubuškog, Gruda, Stoca i Posušja. Uz njih, imamo i učenike iz Metkovića i Splita.


Zašto je ova edukacija toliko posebna?

- Učenje u multinacionalnim učionicama koje naši učenici dijele s učenicima iz cijelog svijeta je nezaboravno. Druženja, obilasci, Cambridge, London i ostala mjesta, to je nešto što im ostaje u sjećanju cijelog života, ali i donosi brojne benefite u budućnosti. 

Cijeli program dodanu vrijednost ostvaruje kroz nekoliko ključnih elemenata. Prvenstveno, edukacija koju provode je profesori Studia Cambridge s iskustvom u radu s djecom kojima engleski jezik nije materinji. Tu su učionice s manjim brojem učenika koji imaju slično znanje engleskog jezika. Posebna vrijednost je i lokacija koja je itekako prestižna. Cambridge je sveučilišno mjesto, brend mjesto, cijeli grad ima posebnu vibraciju koju učenici osjećaju. Obilazak Londona je obvezna jednodnevna aktivnost, a draž toga i ne treba posebno naglašavati. I u konačnici, to su mltinacionalna druženja – djeca iz cijelog svijeta, nezaboravno iskustvo. Sva djeca nakon putovanja su oduševljena, ispunjena jednim velikim iskustvom. Znatan broj djece je ponovio putovanje, što dovoljno govori koliko to vrijedi.


Kako se odrđuje cijena jednog takvog edukacijskog aranžmana?

- Cijene aranžmana određuje Studio Cambridge i one su iste za sve zemlje. Ostale aktivnosti dolaska i povratka, svatko sa svojim predstavnicima dogovara i organizira. Sasvim sigurno ovaj aranžman je dostupniji djeci koja dolaze iz država s boljim životnim standardom od našeg, ali kao što vidite, svake godine mi sve aranžmane iz BiH popunimo. Pojedinosti aranžmana su dostupne na našoj web stranici libar.info a ove godine je cijena dvotjednog aranžmana 2.350 britanskih funti. Uz navedeno, potrebno je osigurati povratnu kartu, vizu za UK ako se putuje s bh. putovnicom i slično. Kako vidite, ovaj projekt je u BiH prepoznat i svake godine aranžman popunjen.


Koliko su takve edukacije priznate?
 
- Polaznici dobijaju međunarodno priznatu diplomu o znanju jezika koja je ocjenjena ocjenom znanja prema CEFR stupnjevima, ali i opisnu ocjenu koju bilježe profesori kojom opisno ocjenjuju zalaganje, praćenje nastave, sudjelovanje. Svima koji u budućnosti nastavljaju školovanje negdje u inozemstvu ovaj certifikat je značajan. Moram istaknuti, da su naša djeca iz BiH najbolja i pokazuju najbolje rezultate znanje. Svake godine smo oduševljeni s njihovim uspjehom i rezultatima.


Ekskluzivni ste predstavnik Studio Cambridgea u BiH za organizaciju ljetne škole engleskoj jezika u Engleskoj. Ne od jučer?

- Tako je. Naša suradnja traje već punih 13 godina, stoga kažemo kako se ekskluzivnost ne dobija nego zasluži. Studio Cambridge je institucija koja upravlja kampovima škola stranih jezika u Velikoj Britaniji u pet gradova i za cijeli svijet traži pouzdane partnere koji imaju organizacijske sposobnosti odgovoriti njihovom zahtjevu, koji nije jednostavan. Studio Cambridge je jedna od najstarijih škola, a time i najiskusnija u podukama engleskog jezika i zahtjevima djece iz cijelog svijeta sa 69 godina iskustva (1954.-2023.). Povjerenje koje nam je ovim ukazano i koje opravdavamo dobrom organizacijom vidi se u kontinuitetu naše aktivnosti. Naša suradnja traje od 2011. godine do danas. Ovo je 13.  godina suradnje, ali 11. godina odlaska u Cambridge jer dvije godine nismo išli zbog COVID pandemije. 


Ipak, vaš osnovni posao je prevodilačka djelatnost?

- Tako je. Razvoj agencije smo gradili lagano, strpljivo i sve se temeljilo na kvaliteti rada i profesionalnom pristupu naših djelatnika te odgovornosti prema klijentima. Temeljem toga, stekli smo povjerenje naših klijenata i zbog toga smo jako sretni. Naši klijenti su velike banke, osiguranja, sudovi, velika trgovačka društva, odvjetnici, državna ministarstva i agencije, i naravno mnoge fizičke osobe. Osjećaj kada vam klijenti vjeruju i imaju povjerenje u vaše usluge je najljepša stvar koju poduzetnik može osjetiti, a mi to osjećamo. Danas smo, vjerujemo, respektabilan partner kako državnih institucija tako i međunarodnih organizacija na uslugama pismenog i usmenog prevođenja .

Agencija Libar utemeljena je 2008. godine kao potpuno privatna kompanija. Iz svojih ureda u Sarajevu i Ljubuškom djeluje u cijeloj Bosni i hercegovini. Osnovne djelatnosti agencije usluge su prevođenja sa ili bez ovjere sudskih tumača, te usmeno prevođenje za sve strane jezike.  U agenciji su posebno ponosni na usluge edukacije stranih jezika koje organiziraju parcijalno i prema specifičnim potrebama klijenata, te projektu ljetne škole engleskog jezika u Cambridgeu koji još od 2011. godine provode za mlade iz BiH uzrasta od 13 do 18 godina.


Kako je uređeno tržište prevodilačke djelatnosti u BiH?

- Rekla bih kako je poprilično neuređeno. Regulativa koja se svodi na uredbe o sudskim tumačima, koja je iz davnih vremena, je akt koji regulira poslovanje i postavljanje sudskih tumača kao fizičkih osoba. U jednom entitetu postajete sudski tumač neodređeno vrijeme, a u drugom na rok od 4 godine, što pokazuje kako nije ni isti selekcijski proces niti vrijednost licenci. Tarife koje se određuju cjenikom su toliko zastarjele da ih se i oni koji su ih propisali ne pridržavaju. Kao i u ostalim djelatnostima, agencije (prevodilačke) preuzimaju ključne veće procese i oko njih se grade aktivnosti prevođenja, a objektivno jedino one i mogu odraditi kontinuirane velike poslove. Očekujemo regulativu koja će u duhu današnjeg vremena regulirati poslovanje prevodilačke djelatnosti. Smatramo kako bi kvaliteta kadrova koju dobijemo s fakulteta trebala biti bolja. Planovima i programima rada treba predvidjeti studentima više prostora u stvarnom radu, kako u pismenom tako u konsekutivnom i simultanom prevođenju. 


Što biste poručili mladim prevoditeljima?

- Kao i svima, lagano i strpljivo gradite svoju karijeru. Učite i razvijajte se korak po korak. Djelatnost prevođenja je specifična i mora se temeljito graditi, te je to zasigurno jedini ispravan put. Nakon edukacije, potražite kvalitetnu agenciju koja će Vam omogućiti prva iskustva prevođenja, biti netko netko tko Vas prati i s Vama radi, kako bi postali profesionalac. Mi upravo tako gradimo naše djelatnike i na tržištu postižemo najbolje rezultate.

 
index Instagram400x230 youtube