Buna u Ljubuškom: Mostarski muftija optužen da laže

''Želimo iskoristiti ovu priliku da pozovemo muftiju Salema Dedovića da prestane sa sirenjem lažnih informacija, mi nismo nikakva neformalna grupa, mi smo džematlije koje čini MIZ Ljubuški'',

navodi se u reagiranju na izjave mostarskog muftije koji je objavio kako se dogodio ''nasilni upad u džamiju na Žabljaku'' koji se dogodio, kako muftija tvrdi, u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine.

''Njegovo ignoriranje džematlija Ljubuškog nije prihvatljivo – i za ovo ignoriranje imamo dokumentaciju. Umjesto pisanja priopćenja koja su daleko od istine, pozivamo muftiju da se aktivno uključi na terenu i rješava problema, ne samo u Ljubuškom nego i širom Hercegovine, sa kojima se džemati suočavaju'', navedeno je u reagiranju.
Navodi se i kako su tamošnji vjernici uložili su u svoje vakufske objekte (tri objekta) preko 100.000 KM te tisuće sati volonterskog rada na obnovi te da su bili šikanirani ''od strane predsjednika MIZ Ljubuški, Mumina Elezovića i Semsu ef. Germića, koji su redovno na njih bespotrebno izvodili inspekciju i policiju'' ali da ''ni inspekcija ni policija nisu zabranili radove''.

''Pitamo se da li je ova hajka samo zbog novčanih sredstava koja nisu data njima na raspolaganje, nego su sredstva utrošena od strane džematlija otvoreno i transparentno. Kako uručiti sredstva ljudima koji 20 godina nisu napravili skupštinu i podnijeli financijski izvještaj o svojim aktivnostima, kao i o donacijama koje smo slali godinama za obnovu a koje nikad nisu utrošene za obnavljanje džamija?!'', navodi se između ostalog u reagiranju.

Navodi se i kako su radovi koji su izvršeni u džamiji Žabljak obuhvatili ''sve neophodne popravke i rekonstrukciju kroz građevinski odbor džemata'' kako bi se osiguralo da džamija bude sigurna i funkcionalna.

 
index Instagram400x230 youtube