|Audio| Berba u ljubuškim vinogradima u punom jeku!

Berba u Ljubuškim vinogradima je u punom jeku, sušno razdoblje i visoke temperature potaknule su optimalnu zrelost grožđa pa je i berba krenula ranije.

Posjetili smo Vinograde Nuić , vinograde sa oko 200.000 zasađenih loza, gdje berba traje već tri tjedna.

Za Radio Ljubuški agronom Vinarije Nuić Marko Marjanović kaže; „Berba je krenula 16.8, počeli smo prvo brati Chardonnay. Svo bijelo grožđe smo otrgali. Danas beremo Syrah, ručna je berba, krećemo rano ujutro. Imamo zasađenih oko 200.000 loza sa planom proširenja, ove godine ćemo zasaditi još devet hektara i imamo još jedan vinograd u korporaciji od 20 hektara”.

O ovoj godini i njenim specifičnostima Marjanović kaže; „ Vegetacija je na početku godine kasnila, berba je pak krenula deset dana ranije, tako da je znatno skraćeno to vrijeme vegetacije, bolesti nismo imali ove godine, početak godine je bio vjetrovit i sa puno kiša, no nije bilo problema. Imamo navodnjavanje tako da smo uspješno prebrodili sušno razdoblje. Svaka od zasađenih sorti ima svoje parametre, zadovoljni smo. Od autohtonih sorti zasađene su Žilavka, Trnjak i Blatina, a od internacionalnih Pošip, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Touriga Nacional. Zadovoljni smo ovogodišnjim urodom i berbom, unatoč visokim temperaturama uspijevamo sve stići na vrijeme.”

Na naš upit koja je sorta najbolje prošla u 2022. godini, odgovara: „Kada bi izdvajao, onda je ova godina pogodovala crnom grožđu, najbolje su prošli Merlot, Trnjak i Syrah”.

O planovima vinarije ističe: „ Planiramo dovršetak vinarije i proširenje usluge u vidu turističke i ugostiteljske ponude uz smještaj gostiju, apartmane, restoran, barique salu. Zadovoljni smo tržištem i promocijom, naše cijene su unatoč nestabilnošću na tržištu ostale manje-više u istim vrijednostima, unatoč krizi na svjetskoj razini uspjeli smo ostvariti planirano. Imamo široku paletu vina za koja dobivamo izvrsne ocjene, kako na svjetskoj razini kroz mnogobrojne nagrade i priznanja i svakodnevno kroz konzumaciju naših kupaca , koji prepoznaju naš rad i kvalitetu. „

Poslušajte audio zapis

 
index Instagram400x230 youtube