Ljubuški maslinar nagrađen zlatom u New Yorku

Maslinovo ulje pod brendom "Krš", jedino je iz Bosne i Hercegovine sudjelovalo na ovogodišnjem NYIOOC - svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku i osvojilo zlatnu medalju.

Ovo je peto zlato zaredom za obiteljsku vinariju Škegro iz Ljubuškog koju su poznati po izvrsnim vinima, a od nedavno i po kvalitetnom maslinovom ulju. Ova nagrada dokaz je i postojanosti u kvalitetu.

Peto zlato

Uzmimo za primjer samo podatak da se na najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u konkurenciji našlo 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta.

"Peta godina kako sudjelujemo i peto zlato. Meni ovo mnogo znači. Prepoznaje se kvalitet, ljudi koji se razumiju, ali i kupci to prepoznaju i dolaze", kaže nam Mirko Škegro.

Hercegovačka ulja prate evropske standarde - predstavljeni rezultati istraživanja

Samo u Ljubuškom ima 60.000 zasađenih maslina. Škegrin maslinik broji 600 stabala. Ulja s ovog kraja, računajući cijelu Hercegovinu, redovno dobijaju priznanja i nagrade na brojnim manifestacijama.

"Sve to doprinosi da hercegovačka ulja postanu brend. Perspektiva je više nego blistava samo treba raditi - znoj, rad i suze", kaže ovaj uljar koji uzgaja desetak vrsta maslina, a širenje maslinika nije u skorašnjim planovima, jer kako navodi, treba imati mjeru u svemu.

Cilj je i platinasta nagrada na Decanteru

Proglašenje konačnih rezultata ovogodišnjeg NYIOOC-a očekuje se ovih dana. Vrijedi spomenuti i da maslinari iz susjedne Hrvatske slave uspjeh – treći su na svijetu. S ukupno prijavljenih 112 ulja i dosad osvojene 93 nagrade ova zemlja ima najveći postotak uspješnosti (83%) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem 2022 NYIOOC World Olive Oil Competition u New Yorku.

Po nagradu, naš predstavnik, neće ni ove godine, jer se ne isplati ići na dalek puta zlato će u svakom slučaju stići na adresu. Lani je naša zemlja poslala dvije etikete i obje su osvojile prizanja - jednu zlatnu (Škegro) i jednu srebrnu medalju (Mandino). 

Kako do tisuću hektara pod maslinama u Hercegovini?

Obiteljska vinarija Škegro odavno je poznata i vrhunskom vinu, što pokazuju također brojne nagrade. Svoju kolekciju žele upotpuniti i onom najvećom s Decanter World Wine Awards, najutjecajnijeg svjetskog vinskog natjecanja koje se svake godine održava u Londonu.   

Voljeli bismo dobiti još platinastu nagradu na Decanteru, guramo kvalitet ne kvantitet", zaključuje naš sugovornik. 

 
index Instagram400x230 youtube