Ivan Petrović izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Prof. dr. sc. Ivan Petrović izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za tehničke znanosti na izbornoj skupštini održanoj prošlog tjedna.

Na skupštini je izabrano 17 novih redovitih članova, pet dopisnih članova i pet članova suradnika HAZU.

Ivan Petrović, redoviti je profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i znanstveni savjetnik u polju elektrotehnike, polju računarstva i polju temeljnih tehničkih znanosti.

Rođen je 1961. u Klobuku (Ljubuški).

Studij elektrotehnike završio je 1983. u Zagrebu i zaposlio se u poduzeću Končar, a 1994. prešao je na Fakultet elektrotehnike i računarstva, na kojem stječe doktorat znanosti 1998. Znanstveni interes Ivana Petrovića obuhvaća autonomne sustave upravljanja mobilnim robotima i vozilima. Ističu se njegova postignuća u istraživanju optimalnih stohastičkih estimatora za praćenje položaja mobilnih robota u prostoru, višesenzorsku fuziju i praćenje gibajućih objekata i ljudi, planiranju putanja gibanja i njihova praćenja uz izbjegavanje sudara poštujući kinematička i dinamička ograničenja te primjene dubinskih neuronskih mreža u interpretaciji i modeliranju scene i algoritama strojnog učenja za interakciju robota s ljudima.

Od njegovih više od 300 znanstvenih radova, više od pola indeksirano je u bazi WoS, od kojih 50-ak u bazi Current Contents. Kao gostujući znanstvenik višekratno je kraće boravio u Austriji, Kanadi, Njemačkoj, Sloveniji i SAD-u. Izabran je na akademsku poziciju naslovnog profesora na Sveučilištu u Torontu za razdoblje 2021. – 2024. Uspješan je pri ustrojavanju nacionalnih i međunarodnih istraživačkih timova koje okuplja putem velikih znanstvenih projekata čijim su sredstvima financirani mnogi doktorandi i nabava istraživačke opreme, priopćeno je s FER-a.

 
index Instagram400x230 youtube