Usponom na Prokos obilježena 26. obljetnica stradanja petorice hrvatskih vojnika

Usponom na Prokos obilježena 26. obljetnica stradanja petorice hrvatskih vojnika Ivica Šarac/PD Orlova stina

U organizaciji Planinarskog društva „Orlova stina“ iz Tomislavgrada održan je tradicionalni memorijalni uspon na Prokos na Vranu, kojim je obilježena 26. obljetnica stradanja četiri pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednog pripadnika Vojne policije HVO-a iz Posušja.

Vojnici su na ovome mjestu stradali u velikoj snježnoj oluji 30. ožujka 1995. godine, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka. Toga tragičnog dana u snježnoj oluji su stradali Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.), iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Posušja.

Za razliku od prethodnih godina kada se kretalo od lipskoga groblja, ove se godine tridesetak planinara okupilo na ulazu u Potkose i šumom, preko Štrbine uputilo do spomen-obilježja na Prokosu.

Ovdje su u 13 sati položeni vijenci i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje. Vijenac su položili i svijeće upalili predstavnici općine Tomislavgrad, predvođeni općinskim načelnikom Ivanom Buntićem, predstavnici PD Orlova stina predvođeni predsjednikom Antom Vukadinom Jokarićem. U ime Udruge dragovoljaca i veterana općine Tomislavgrad svijeću je upalio Bože Radoš, a u ime specijalnih snaga Hrvatske vojske bojnik Ante Vukadin.

Molitvu je i ove godine izrekao gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.

Uz planinare, ovu obljetnicu je na svoj način – trčanjem – obilježio član AK Puls iz Tomislavgrada Tomislav Batarilo Toša, koji je vozilo ostavio kod spomen-obilježja na Prokosu, a trčeći se spustio cestom do Potkosa i uz Štrbinu ponovno dotrčao do Prokosa.

Nakon komemorativnoga dijela, povratkom na Omrčenicu, za sve sudionike obitelj Stipe Mišetića iz Ljubuškoga kod svoje vikendice osigurala je okrjepu koje se ne bi postidjeli ni u svatovski saloni, na čemu im se se i ovim putem najiskrenije zahvaljujemo.

 

prokos_2021_19-560x420.jpg

 

 

 

 

 
index Instagram400x230 youtube