Četvorica novaka na Humcu položila svoje prve redovničke zavjete

Hercegovačka franjevačka provincija brižno i odgovorno brine se o svome pomlatku, na kojem se osniva njezina budućnost i vjersko i crkveno poslanje.

U novoj samostanskoj i župnoj crkvi na Humcu u Ljubuškom, četvorica novaka položila su svoje prve redovničke zavjete.

Nakon što su proveli godinu dana u novicijatu na Humcu i upoznali osnovne značajke franjevačkoga reda i redovničkog života i djelovanja, svoje prve privremene redovničke zavjete dali su: fra David Slišković iz Širokog Brijega, fra Antonio Petric iz Posušja, fra Robert Cvitanović iz Mostara i fra Josip Stanić iz Tomislavgrada.

Misno slavlje predvodio je hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, u zajedništvu s 20-ak svećenika iz hercegovačkih župa i samostana, među kojima su bili meštar (učitelj) novaka fra Stanko Mabić, njegov pomoćnik fra Stipan Klarić, humački gvardijan fra Dario Dodig te uz sudjelovanje članova obitelji, rodbine i prijatelja novaka te brojnih vjernika.

U svojoj propovijedi provincijal je posebice istaknuo važnost obraćenja u vjerskome životu te naglasio mladim novacima da upravo tu riječ stave u svome dnevnom i cjeloživotnom programu “na vidljivu mjestu”.

Redovnici i redovnice očituju u javnosti svoju želju za obraćenjem time što oblače redovničku odjeću. Osoba koja stupa u novicijat zapravo izjavljuje činom oblačenja pred svima da želi započeti i dogodi se novi čovjek, čovjek po Isusovoj mjeri. A polaganjem prvih zavjeta ta osoba potvrđuje da je o tome ozbiljno razmišljala za vrijeme novicijata i da to ozbiljno prihvaća te da će nastaviti to živjeti, rekao je, među ostalim, provincijal fra Miljenko Šteko, prenosi Večernji list.

Svojim sklopljenim rukama među provincijalovim dlanovima novaci su izrekli svoj prvi redovnički zavjet i obvezali se na godinu dana da će se pridržavati franjevačkih postulata – siromaštva, čistoće i poslušnosti. Nakon tog svečanog čina nazočna braća svećenici, bogoslovi i postulanti su im čestitali, a ostali nazočni su to učinili u samostanskom dvorištu (klaustru), gdje je priređen prigodni domjenak.

 
index Instagram400x230 youtube