Sedam godina od pristupanja Hrvatske u EU, a mnogima danas u glavi "zapadni balkan"

Na današnji dan, 01. srpnja 2013. godine, Republika Hrvatska postala je 28. punopravna članica Europske unije.

Jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Republike Hrvatske bio je ulazak u punopravno članstvo Europske unije. Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je 18. lipnja 2004.

01. srpnja 2013. Republika Hrvatska i službeno je postala 28. punopravna članica Europske unije.

Točno u ponoć, 01. srpnja 2013. godine, na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je “Oda radosti” – himna Vijeća Europe.

Nekoliko trenutaka prije ponoći građanima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a potom i tadašnji premijer Zoran Milanović svoj je govor završio riječima “Živjela Hrvatska u Europi! Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka.

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji obilježilo je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Program se odvijao na tri pozornice, temeljio se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Cilj programa bio je isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja prikazivane su video projekcije.

U ponoć su u čast ulaska Hrvatske u EU zazvonila zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka.

Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno je nazočilo oko 170 visokih gostiju.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 01 Srpanj 2020 18:54
 
index Instagram400x230 youtube