Dogodilo se na današnji dan, 27. svibnja...

Pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

  927 - Hrvatski kralj Tomislav u bitci na Bosanskim visoravnima porazio vojsku bugarskog vojskovođe Alogobotura u planinama istočne Bosne.
1235 - Papa Grgur IX proglasio Elizabetu Ugarsku svetom.
1285 - Nadbiskup Lovro Periandar posvetio zadarsku katedralu Svete Stošije
1358 - Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I uručio je gradu Dubrovniku Višegradsku povelju kojom je Dubrovačka komuna dobila samoupravu, uz obavezu plaćanja godišnjeg danka i pružanja pomorske pomoći novom gospodar
1679 - Engleski parlament usvojio je "Habeas Korpus Akt", zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja.
1703 - Ruski car Petar Veliki osnovao je novu prijestolnicu Rusije na ušću reke Neve u Baltičko more, Sankt Peterburg (od 1924. Lenjingrad, od 1991. ponovo Sankt Peterburg).
1741 - Trenkovi policaijci prodefilirali su kroz Beč uz Türkisch Band, prvu vojnu glazbu u Europi.
1806 - Francuska vojska je ušla u Dubrovnik, čime je Dubrovačka Republika izgubila višestoljetnu nezavisnost.
1860 - Đuzepe Garibaldi, u pohodu za ujedinjenje Italije, zauzeo je Palermo na Siciliji.
1895 - Irski književnik Oscar Wilde uhićen i poslan u zatvor pod optužbom sodomije.
1905 - U rusko-japanskom ratu, ruska flota doživjela je težak poraz u bici kod Cušime izgubivši 26 od 45 brodova.
1937 - U San Francisku je pušten u promet „Golden gejt“, jedan od najvećih mostova u svijetu.
1941 - Drugi svjetski rat: Britanska mornarica, uz pomoć zrakoplova, potopila je njemački ratni brod "Bizmark".
1942 - Drugi svjetski rat: U okupiranoj Čehoslovačkoj smrtno je ranjen šef Gestapoa Rajnhard Hajdrih.
1960 - U Turskoj je vojnim udarom oborena vlada Adnana Menderesa. Vlast je preuzeo Komitet nacionalnog jedinstva sa generalom Kemalom Girselom na čelu.
1967 - Počelo Svjetsko prvenstvo u košarci 1967. u Urugvaju.
1988 - Sirijske trupe ušle su u južna predgrađa Bejruta i okončale trotjedne ulične borbe između suparnički libanskih šiitskih policija.
1992 - Od eksplozije granate u Sarajevu poginulo 16 osoba, a 144 su ranjene.
1997 - NATO i Rusija potpisali su „Osnivački akt o međusobnoj saradnji“, kojim je formiran zajednički Stalni savet NATO-Rusija za konsultacije o europskoj sigurnosti.
1997 - Šefovi diplomacija Hrvatske i SR Jugoslavije Mate Granić i Milan Milutinović potpisali su u Zagrebu konzularnu konvenciju kojom se uređuje status diplomatskih predstavništva.
1999 - Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših dužnosnika Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

Domovinski rat 

1992 - Današnji dan, 27. svibnja 1992. godine bio je jedan od najtragičnijih za "Gavrane" - 4. bojnu 1. gardijske brigade "Tigrova". Tog dana na dubrovačkom ratištu, na brdu Lisnik, život je na oltar Domovine položilo sedmero pripadnika "Gavrana" te jedan pripadnik 115. brigade HV.
Neprijateljski napad na Lisnik i okolna brda Oštri gradac i Križevo brdo započeo je u ranim jutarnjim satima. Prilikom intenzivnih napada na Lisnik ranjen je zapovjednik satnije Drago Prša po kojeg odlazi Smajo Čelik, bolničar saniteta „Gavrana“. Dolaskom na mjesto na kojem se nalazio Prša, Čelik je i sam ranjen, ali ne posustaje. Daje si morfij i sam se pod jakom neprijateljskom vatrom izvlači s Lisnika. Ranjenog zapovjednika izvlače Vinko Paulić i Željko Frigan. Netom što su izvukli Pršu, vezom Milan Rupčić javlja da je teško ranjen te da od četvorice gardista u rovu jedini ostao živ. Pod jakom topničkom vatrom suborci su ga izvukli i spasili mu život. Sanitet 4. bojne „Tigrova“ imao je pune ruke posla. Ranjenike su prebacivali u bolnicu dok se do poginulih nikako nije moglo jer agresor nije prestajao napadati. Tijela poginulih izvučena su tek 29. svibnja iako su i tada na Lisnik padale granate. Život su toga izgubili „Tigrovi“ Muhamed Ahmetović, Janez Cizl, Slobodan Gavrić, Ivica Gršić, Nenad Klaić, Ljudevit Ljubičić, Zoran Petrović te pripadnik 115. imotske brigade Hrvatske vojske Milan Mustapić.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 28 Svi 2019 08:38
 
index Instagram400x230 youtube