Dogodilo se na današnji dan, 24. veljače... [Papinskom bulom uveden gregorijanski kalendar]

Papinskom bulom uveden gregorijanski kalendar, počelo preseljenje Indijanaca u rezervate, održan prvi Mardi Gras.

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva, Dioklecijan, prije nego je donesen edikt o toleranciji 311. godine.

Potpisivanjem mira u Velikom Varadinu 1538. godine, Ferdinand I. habsburški priznao je Ivana Zapolju, koji je imao potporu velikog dijela ugarskog i hrvatskog plemstva, za kralja Mađarske čime je završen građanski rat između Ferdinanda i Zapolje.

Papa Grgur XIII. 1582. godine izdao je bulu kojom se u uporabu uveo gregorijanski kalendar.

1607. godine premijerno je u palači Mantua izveden Orfej Claudija Monteverdija, djelo koje se svrstava među prve opere.

Godine 1831. potpisivanjem primirja kod rječice Dancing Rabbit na snagu je stupio prvi iz niza akata o preseljenju indijanskog stanovništva sa svojih dotadašnjih teritorija prema zapadu, čime je započelo sistematizirano etničko čišćenje 'Novog svijeta' od domorodačkih naroda.

1868. godine u New Orleanseu je održan prvi Mardi Gras tijekom kojega su karnevalske trupe koristile alegorijska kola koja su od tada postala sastavni dio maskiranih festivala frankofonog juga SAD-a.

Kompanija Hudson Motor Car osnovana je 1909. godine u Detroitu u Michiganu. Godine 1954. kompanija se spojila s korporacijom Nash-Kelvinator čime je stvorena korporacija American Motors (AMC), jedan od pokretača projekta Jeep i njegovog naslijednika Humveeja. AMC je 1987. godine kupio Chrysler od kada se ime tvrtke više ne koristi, ali proizvodnja nekih modela, poput Jeepa je nastavljena.

1920. godine Hitlerova Njemačka radnička partija promijenila je ime u Nacionalna socijalistička njemačka radnička partija (NSDAP) pod kojim je djelovala do završetka 2. svjetskog rata.

Manje od tri mjeseca nakon ulaska u 2. svjetski rat, 1942. godine, SAD se suočio s prvom većom panikom na domaćem teritoriju. Tijekom noći vojska je zaprimila pozive uznemirenih građana koji su tvrdili da su iznad Los Angelesa primijetili nepoznate leteće objekte. Odmah je upozorena protuzračna obrana čiji topovi su tijekom cijele noći pucali u nebo nad 'Gradom anđela', a događaj je zapamćen pod novinskim nazivom "Bitka za Los Angeles".

Buckinghamska palača 1981. godine najavila je zaruke između princa od Walesa i lady Diane Spencer.

Nakon gotovo 50 godina na čelu Kube Fidel Castro se 2008. godine povukao prepustivši predsjedničku poziciju bratu Raulu.

U Hanau u Njemačkoj 1786. godine rođen je pisac Wilhelm Carl Grimm, mlađi od 'braće Grimm'. Američka glumica Barbara Lawrence rođena je 1930. godine. James Farentino, američki glumac rođen 1938. godine tijekom života pojavio se u gotovo stotinu uloga od kojih valja spomenuti serije Isus iz Nazareta, Dinastija i ER. Američka pjevačica i glumica Joanie Sommers rođena je 1941. godine. Barry Knapp Bostwick, pjevač i glumac zapamćen po ulozi Brada Majorsa iz Rocky Horror Picture Showa rođen je u San Mateu u Kaliforniji 1945. godine. Američki računalni pionir, osnivač i izvršni direktor Applea, Steven Paul Jobs rođen je u San Franciscu 1955. godine. Treći najtrofejniji vozač Formule 1 u povijesti, Francuz Alain Marie Pascal Prost rođen je u Saint-Chamondu 1955. godine. Američki glumac William George "Billy" Zane mlađi, koji se pojavio u filmovima Povratak u budućnost, Memphis Belle, Titanic i mnogim drugima, rođen je u Chicagu 1966. godine.

 
index Instagram400x230 youtube