Dogodilo se na današnji dan, 15. prosinca... [Ubijene Drinske mučenice]

Bik Koji Sjedi pripadao je plemenu Siouxa, točnije Lakota Siouxa. Poznat je po svojem sudjelovanju u bitki kod Little Big Horna, gdje se general George Armstrong Custer sa 647 američkih vojnika suprotstavio nekoliko puta nadmoćnijim Indijancima i izgubio.

1890 – Ubijen indijanski poglavica Bik Koji Sjedi

Na današnji je dan ubijen jedan od najpoznatijih indijanskih poglavica u povijesti – Bik Koji Sjedi. Pripadao je plemenu Siouxa, točnije Lakota Siouxa. Poznat je po svojem sudjelovanju u bitki kod Little Big Horna, gdje se general George Armstrong Custer sa 647 američkih vojnika suprotstavio nekoliko puta nadmoćnijim Indijancima i izgubio, tragično poginuvši. Bik Koji Sjedi navodno je prije te bitke imao viziju (spiritualni doživljaj) o porazu američke vojske. Nekoliko mjeseci nakon bitke predao se Amerikancima i neko vrijeme nastupao u Buffalo Billovom Wild West Showu, zarađujući 50 dolara tjedno (u to vrijeme velika svota novca). Kasnije se vratio u rezervat i na današnji dan policajci su ga pokušali uhvatiti zbog sumnje da bi mogao podržati širenje Plesa duhova, novog religijskog pokreta među Indijancima. Pri uhićenju došlo je do borbe njegovih sljedbenika s policijom i u jednom trenutku zalutali metak je pogodio Bika Koji Sjedi u glavu i ubio ga.

1928 – Rođen Friedensreich Hundertwasser

Na današnji dan rođen je slavni austrijski slikar i arhitekt Friedensreich Hundertwasser. Rođen je pod imenom Friedrich Stowasser, a sam je kasnije promijenio ime (slavensku riječ sto preveo je u njemački hundert, a osobno ime Friedensreich znači “bogat mirom” ili “država mira”). Kao arhitekt bio je neobičan po tome što je na krovove kuća stavljao zemlju i travnjake, u sobama je raslo drveće pružajući grane prema van, podovi su bili neravni, a zidovi izrazito šareni. U slikarstvu je hrabro primjenjivao izražajne boje. Imao je ekscentrične javne nastupe i sam je kreirao svoju odjeću i obuću. Imao je filozofiju da čovjek ima nekoliko “koža”. Prva je biološka koža na tijelu, zatim slijedi odjeća kao “druga koža”, nakon toga kuća ili stan kao “treća koža” i tako dalje. Bio je poznat po tome što je održavao javne govore gol. Među najpoznatija arhitektonska zdanja uvrštavaju mu se kuća Hundertwasser u Beču, toplice Bad Blumau u Štajerskoj i slavna bečka spalionica smeća.

1966 – Umro Walt Disney

Čovjek s najviše osvojenih Oskara u povijesti (čak 22) umro je na današnji dan. Postojale su glasine da mu je tijelo nakon smrti zamrznuto, no to su po svemu sudeći neistine, jer je prvo kriogeničko smrzavanje ljudskog trupla napravljeno tek mjesec dana nakon njegove smrti. Prvi službeno zamrznuti čovjek bio je psiholog James Bedford, čije se tijelo i danas čuva na niskoj temperaturi u Alcor zakladi za produljenje života (Alcor Life Extension Foundation) u Arizoni. U svim svjetskim krio-postrojenjima danas se čuva oko 200 trajno zamrznutih osoba. Inače, Disney je umro od raka pluća, svega mjesec i pol dana nakon što je tumor otkriven.

Ostali događaji na današnji dan:

37 – Rođen rimski car Neron

1809 – Napoleon se razveo od Josephine

1832 – Rođen Gustav Eiffel

1859 – Rođen L. L. Zamenhof

1917 – Sovjeti potpisali mir s Centralnim silama

1941 – Ubijene Drinske mučenice

1941 – Masakr nad Židovima u Ukrajini

1960 – Pokušaj atentata na predsjednika Kennedyja

1961 – Adolf Eichmann osuđen na smrt

1973 – Homoseksualnost uklonjena s liste psihičkih poremećaja

1997 – Amandmani na Ustav RH

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 15 Prosinac 2022 07:49
 
index Instagram400x230 youtube