Dogodilo se na današnji dan, 24. listopada... [Osnovani Ujedinjeni narodi]

Osnovan prvi nogometni klub na svijetu, otvoren transkontinentalni telegraf, dogodio se slom burze na Wall Streetu, osnovani Ujedinjeni narodi, utemeljena poštanska služba Pony Express, preminuo Louis Renaul...

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako je vole zvati, i sve što je vezano uz 22 igrača koji guraju kožnu loptu terenom tretira se kao vijest. No, ovo što ćemo spomenuti u ovom članku definitivno je vijest, jer je na današnji dan 1857. godine osnovan prvi nogometni klub na svijetu. Čast nosi Sheffield iz istoimenog grada, no ne Sheffield Wednesday, koji se pokazao uspješnijim u modernim vremenima, jer pravi Sheffield trenutno igra u 8. ligi.

Pony Express, poštanska služba koja je postala poznata u kaubojskim filmovima, prva je povezala obje američke obale i omogućila dostavu pisama i poruka u najkraćemo mogućem roku. Prema slavi bi se dalo zaključiti da je postojala dugo vremena, no zapravo je osnovana 1860. godine, a ukinuta je već sljedeće godine. Krivac ukidanju je prvi transkontinentalni telegraf koji je pušten u promet na današnji dan 1861. godine, što je dokrajčilo Pony Express u par mjeseci.

Na današnji dan svi brokeri na svijetu idu na posao s knedlom u grlu, jer se upravo 24. listopada 1929. godine dogodio Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

Osnivač automobilske kompanije Renault umro je na današnji dan 1944. godine pod sumnjivim okolnostima, čekajući suđenje. Naime, u to je doba u nedavno oslobođenoj Francuskoj, protiv njega je pokrenut proces zbog suradnje s Nijemcima. Njegovu kompaniju je zaplijenila i nacionalizirala francuska država. Za života su ga opisivali kao malog Napoleona automobilskog carstva. Dobio je odlikovanje Legije časti za proizvodnju tenka Renault FT-17 u Prvom svjetskom ratu. Radilo se o jednom od najuspješnijih i najrevolucionarnijih tenkova u povijesti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je desničarski orijentiran. Svog konkurenta Andréa Citroëna navodno je nazivao “malim Židovom”.Suvremeni povjesničari dvoje je li Renault svojevoljno surađivao s Nijemcima ili je bio prisiljen na to da očuva vlast nad tvornicom, koja bi mu inače bila oduzeta. Nakon Drugog svjetskog rata Renault je bila jedina francuska trajno nacionalizirana tvornica. Ostala je u vlasništvu Francuske do 1996., kad je država prodala 80% kompanije. Renaultovi nasljednici nikada nisu dobili pravu odštetu za oduzetu imovinu.

Nakon Drugog svjetskog rata postalo je jasno da Liga naroda nema prevelikog smisla i da je potrebno osnovati neko tijelo koje će imati snažniji utjecaj na svjetska zbivanja i služiti kao osiguranje protiv budućih mogućih svjetskih ratova. S tom misli na umu, na današnji su dan 1945. godine osnovani Ujedinjeni narodi.

Ostali događaji:

1260 – Posvećena katedrala u Chartresu

1273 – Okrunjen Rudolf Habsburški

1537 – Umrla Jane Seymour, supruga engleskog kralja Henrika VIII.

1648 – Westfalski mir

1795 – Podjela Poljske

1926 – Houdinijeva zadnja predstava

1946 – Prva fotografija zemlje iz Svemira

1949 – Položen kamen temeljac zgrade UN

1964 – Sjeverna Rodezija (Zambija) dobila neovisnost

2008 – “Krvavi petak” na burzama diljem svijeta

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti francuskog kompozitora i glumca Gilberta Becauda, basista Rolling Stonesa Billa Wymana, glumca F. Murray Abrahama, njegovog kolegu Kevina Klinea, ruskog milijardera Romana Abramoviča i nogometaša Wayne Rooneya.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 28 Listopad 2019 07:36
 
index Instagram400x230 youtube