25. srpnja 1978. - Rođena prva "beba iz epruvete

25. srpnja 1978. godine navečer u engleskom gradiću Oldhamu, nedaleko od Manchestera, rođena je djevojčica teška oko 2 i pol kilograma.

Plavokosa i plavooka djevojčica nazvana je Louise Joy Brown i bila je zdrava. Naoko uobičajena i svakodnevna pojava u rodilištima diljem svijeta postala je svjetska znanstvena senzacija. Djevojčica je bila prvo takozvano dijete iz epruvete. Rođenju Louise Joy Brown prethodio je složen medicinski proces izvantjelesne oplodnje. 

Punkcijom je u vrijeme ovulacije iz majke uzeto jajašce, zatim su se u laboratoriju s jajnom stanicom pomiješali spermiji oca i to se ostavilo u termostatu. Nakon što je oplodnja uspjela i oplođeno se jajašce počelo dijeliti, zametak je u stadiju od oko 8 stanica prenesen u maternicu. U to je doba takvo začeće u epruveti bio riskantni znanstveni eksperiment koji je ipak završio nadasve uspješno. 

Rođenje male Engleskinje pobudilo je nadu mnogim parovima koji nisu mogli dobiti svoje potomstvo prirodnim putem, ali i otvorilo mnogobrojne etičko-pravne dvojbe. Samo pet godina od rođenja prve djevojčice iz epruvete taj je uspjeh ostvarila i ekipa liječnika iz Petrove bolnice u Zagrebu. Na taj je način Hrvatska postala sedma zemlja u svijetu s ekipom kojoj je to uspješno pošlo za rukom. Danas je izvanmaternično začeće rutinski medicinski zahvat.

 
index Instagram400x230 youtube