Sveti Toma Akvinski, autor jedne od najljepših pjesama Presvetom Sakramentu

Na današnji dan spominjemo se dominikanskog svetca i velikog crkvenog naučitelja, teologa i filozofa.

Toma Akvinski rodio se u plemićkoj obitelji 1225., u provinciji Frosinone, u Laciju. Kada je odlučio zarediti se za dominikanca, iznenadio je sve u obitelji. Naime, dominikanski red u to vrijeme bio je poznat kao prosjački red, što se njegovoj plemenitaškoj obitelji nije nimalo svidjelo. Pokušali su učiniti sve kako bi odvratili Tomu od njegova nauma.

Najprije je boravio u Kelnu, gdje mu je učitelj bio sveti Albert Veliki, filozof, teolog i crkveni naučitelj. Na pariškom sveučilištu istaknuo se predanošću u učenju, umnošću, ali i tvrdoglavošću, zbog čega je od svojih kolega bio prozvan 'šutljivim volom'.

Albert Veliki cijenio je Tominu suzdržanost i obranio ga je ovim riječima: 'Taj nijemi vol jednom će tako riknuti da će cijelim svijetom odjeknuti!' Nakon studija u Napulju, Toma je stupio u dominikanski red, a za svećenika je zaređen 1250. godine. Teologiju i filozofiju predavao je u Parizu, Rimu, Orvietu i Napulju.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su 'Suma teologie' i 'Suma protiv pogana', u kojima je istražujući istinu, produbio dogme i otajstva kršćanske vjere. Žarko je štovao Presveti Sakrament i o njemu ispjevao najljepše himne, kao što su 'Hvali Sion Spasitelja' i 'Klanjam ti se smjerno'.

Pored svoje velike učenosti, ostao je jednostavan i ponizan redovnik. Pred kraj života imao je viđenje: u dubokoj molitvi Krist ga je s križa zapitao: 'Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?' Toma je na to odgovorio: 'Samo tebe, Gospodine!' Prestao je pisati svoju 'Sumu teologie', a djelo je dovršio njegov učenik Reginald. Nakon viđenja koje je doživio, Toma je kazao Reginaldu: 'Sve što sam dotad o Bogu pisao – sada je poput pljeve.'

Preminuo je u samostanu u Fosanovi, a 1323. godine proglašen je svetim. Sveti Toma Akvinski zaštitnik je akademika, teologa, studenata i knjižara.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 28 Siječanj 2021 10:27
 
index Instagram400x230 youtube