Čović: Nikad nismo presudili izbore u RH, a izlaskom na izbore šaljemo poruku

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasovao je u Mostaru na izborima za Sabor Republike Hrvatske.

Svoju podršku dao je Andreju Plenkoviću, aktualnom premijeru Republike Hrvatske koji, kako je rekao, zna što je dobro za Hrvate u BiH, ali i za BiH koju podržava na putu u Europsku uniju.

"Mi moramo znati složenost odnosa u BiH i da 25 godina nakon Daytona još nije riješeno mnogo toga, rijetki izvan BiH to mogu razumjeti. Jedni od onih koji nas razumiju su sadašnja Vlada Hrvatske i premijer Andrej Plenković. On dobro razumije da BiH nije bilo kakva država, ona je nastala i ustav je Aneks 4 Daytona i jednostavno bez potpune jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, legitimnih izbora i predstavljanja konstitutivnih naroda teško da možemo napraviti iskorak i posvetiti se normalnim životnim temama", kazao je Čović.

Komentirao je i redovite zlonamjerne komentare na račun bh. Hrvata koji, prema nekima, odlučuju o pobjednicima u Hrvatskoj, iako se to nikad nije dogodilo. "Bh. Hrvati nikad nisu presudili izbore u Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i događanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske", kazao je Čović.

 
index Instagram400x230 youtube